Dünya İçin 40 Küçük Yaşam Tarzı Değişikliği

Başlığı okuduğunuzda dünyayı biz nasıl kurtarabiliriz dediğinizi duyar gibi oluyorum. Dünyanın kaynakları tükenirken her bir bireyin daha yeşil, daha yaşanabilir bir dünya ve gelecek için tasarruf edebileceğine inanıyorum. Kişisel hayatıma son beş yıldır vegan olarak devam ettiğim gibi, çok ama çok uzun yıllardır geri dönüşüme değer veriyorum. Kağıt atıktan, cama, elektronikten sıvı yağa geri dönüşüm bizim evin olmazsa olmaz kuralı. Üç kızımda bu bilinçle büyüdüğü için bu bizim evde bir zorunluluk değil sorumluluk.  Bize yardım için evimize gelen kişilere de tüm bakış açımızı öğrettiğimiz gibi bunu kendi evlerinde de uygulaması bize mutluluk veriyor.

Size bilmediğiniz detayları yazmayacağım. Bildiğiniz ama zaman zaman atlanabilen minik çözüm önerilerim var.

Şu anda yapabileceğiniz 40 küçük yaşam tarzı değişikliğine ne dersiniz?

Musluğu Kapatalım

Dişlerinizi fırçalarken sadece musluğu kapatarak günde sekiz galon su tasarrufu yapabileceğinizi biliyor muydunuz ? Benzer şekilde, ellerinizi yıkarken çok fazla su tasarrufu yapabilirsiniz – sabunla ovduğunuz 20 saniye boyunca musluğu kapatmanız yeterlidir.

Kullanılmadığı Zaman Cihazların Fişini Çekin

Evet, ev aletleriniz açık olmadığında bile enerji harcıyor! Kahve makineleriniz , tost makineleriniz ve hatta lambalarınız gibi şeyleri süresiz olarak takılı bırakmak yerine, onları kullanmadığınız zamanlarda fişten çekmek için biraz çaba gösterebilirsiniz 

Çamaşırları Soğuk Suda Yıkayın

Çamaşır makinenizin kullandığı enerjinin yaklaşık %90’ı suyu ısıtmaya gider. Enerjiden tasarruf etmek için çamaşırlarınızı haftada en az bir kez soğuk su ayarında yıkayın. Ayrıca, soğuk su giysileriniz için daha da iyi olabilir – giysilerdeki birçok lekeyi çıkarabilir, sıcak su ise belirli kumaşları çekme, solma veya kırışma eğilimi gösterir.

Bulaşık Makinenizde Isı Kurutma İşlevini Kapatın

Aynı şey bulaşık makineniz için de geçerlidir: Bulaşık makinenizde ısıyla kurutma işlevini kullanmak yerine, bulaşıklarınızı kurutmak için havayla kurutma programını seçmeyi düşünün. Bu, bulaşık makinenizin enerji kullanımından yaklaşık yüzde 15 tasarruf sağlayacaktır! Bulaşık makinenizde bu seçenek yoksa, bulaşıklarınız yıkamayı bitirdiğinde bulaşıklarınızın kuruması için kapıyı aralayın.

Çevre Dostu Ev Ürünleri Satın Alın

Ev ürünleriniz söz konusu olduğunda, çevre dostu alışveriş yapmak uzun bir yol kat ediyor. Tek kullanımlık, tek kullanımlık ürünler yerine, yeniden kullanılabilir, sürdürülebilir kaynaklı veya geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış “yeşil” ürünler arayın.

Kağıt Havlu Yerine Bez Havlu Kullanın

Her hafta yeni bir rulo kağıt havlu almaktansa bir bez havluya tutunmak kesinlikle daha ucuz.

Anna Shvets adlı kişinin Pexels’daki fotoğrafı

 
Plastik Su Şişelerinden İçmeyi Bırakın

Bu basit bir düzeltme. Normal tek kullanımlık plastik şişelerinizi, şu anda çok popüler olan bazı plastik, cam ve paslanmaz çelik yeniden kullanılabilir su şişeleriyle değiştirin.

Odadan Çıkarken Işıklarınızı Kapatın

Evde değilken veya o odada değilken ışıklarınızı kapatmak, kullandığınız enerji miktarını önemli ölçüde azaltabilir. Onlara ne için ihtiyacımız var ki?

Arabanızda Boşta Kalmayın

Arabanızda 2 dakikadan fazla rölantide kalıyorsanız, motorunuzu kapatın. Bu şekilde, arabanız yalnızca sürüş sırasında emisyon salıyor.

Kahve Dükkanınıza Yeniden Kullanılabilir Bir Bardak Getirin

Karamelli frappuccino özleminizi arada bir yerine plastik bir bardak atmadan yine de giderebilirsiniz. Yeniden kullanılabilir kahve kupanızı normal kafenize getirin ve kahveyi oraya koymalarını isteyin. Starbucks bu konuda uygulamaya geçti bile kendi bardağınızla gittiğinizde indirim yapıyor.

Yağmur Suyu Toplayın

Bir yağmur suyu toplama sistemine yatırım yapın . Bu içme suyu olmayan suyu tesislerin temizlenmesi veya sulanması gibi pek çok şey için kullanabilirsiniz. (özellikle büyük sanayi merkezleri) 

Yeniden Kullanılabilir Pilleri Deneyin

Her zaman piller mi bitiyor? Bunun yerine yeniden kullanılabilir piller kullanabilirsiniz.

Sızdıran Musluğunuzu Düzeltin

Bu küçük su damlaları, su faturanız söz konusu olduğunda büyük fark yaratır. Tükettiğinizin farkında bile olmadığınız suyu azaltmak için damlayan bir musluğu sıkın.

Asansör Yerine Merdivenleri kullanın

Merdivenleri kullanmak, asansöre güç sağlamak için gereken enerji kullanımını azaltır. Ayrıca, harika bir egzersiz!

Anna Shvets adlı kişinin Pexels’daki fotoğrafı

 
Plastik Pipetlerden Kurtulun

Plastik pipetlerinizi paslanmaz çelik, silikon veya bambudan yapılmış yeniden kullanılabilir bir setle değiştirin. Denizdeki dostlarımız emin olun teşekkür edecek.

Karbon Ayak İzinizi Hesaplayın

Günlük rutininiz boyunca ürettiğiniz CO2 miktarını belirlemek, onu düzeltmenin ilk adımıdır. Bu, bir kez öğrendikten sonra “bilemeyeceğiniz” şeylerden biridir. Uyarı: Sonuçlar biraz suçluluk duygusu yaratabilir, üzülmeyin. Zaman ile azaltabilirsiniz 🙂 

Arabayı Evde Bırakın

Arabanızı terk etmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. İş arkadaşlarınızla bir araba paylaşımı düzenleyin, toplu taşımaya binin veya sağlık konusunda en bilinçli kişi olun ve bisiklete binin. Yolda daha az araba sadece daha az hava kirliliği anlamına gelmez, aynı zamanda daha az trafik anlamına gelir. Tasarruf edeceğiniz tüm benzin parasından bahsetmiyorum bile!

Evinize “Yeşil” Bir Makyaj Yapın

“Yeşil” olmak, mutlaka güneş panelleri kurmak için çatınıza çıkmanızı gerektirmez. Uzun vadede size birkaç lira bile kazandırabilecek enerji tasarruflu ampuller satın almak gibi yapabileceğiniz küçük detaylar var. Hem kim Elektirik faturasının düşmesini istemez ki?

Önemsiz Posta Aboneliğinden Çık

Herkesin hâlâ “Ben bu listeye nasıl girdim?” diye düşündüren bir postası vardır. Bazı ağaçları kurtarmanın ve adınızı o posta listesinden kesin olarak çıkarmanın zamanı geldi. Yoksa siz dijital karbon ayak izini hiç duymadınız mı? 

Kağıtsız Yaşama Geçelim

Bu günlerde her şey çevrimiçi. Sadece banka hesap özetlerini ve faturaları elektronik olarak gönderip aynı şekilde ödeyerek ne kadar kağıt tasarrufu yapabileceğinizi düşünün. Etkinlik veya seyahat biletleri de aynı şekilde. Çoğu yer artık fiziksel kopyalara ihtiyaç duymuyor.

E-Kitaplara Geçin

Tek bir kaydırma ile sayfayı çevirin. Elbette, yeni bir kitap açmanın getirdiği belli bir heyecan var, ama aynı zamanda parmaklarınızı ekranda kaydırmanın getirdiği belli bir tatmin de var. Bazı yayıncılar, bir e-kitap satın aldığınızda etkileşimli sürümler bile sunar. Sesli kitaplar da harika bir seçenektir. Her ikisi de çantanızda çok yer açar.

Geceleri fişten çekin

Tüm mutfak ve ev aletlerinize benzer şekilde, elektronik cihazlarınızı gece boyunca kapatma pratiğine başlamanıza yardımcı olur (onların da uyuması gerekir!). Cihazlarınızın açık olmadıklarında bile enerji israf ettiğini belirtmekte fayda var. Enerji verimliliğinizi en üst düzeye çıkarmanın en iyi yolu, fişi tamamen çekip kapatmaktır.

Alessandro Oliverio adlı kişinin Pexels’daki fotoğrafı

 

Eski iPhone’unuzun bir çekmecede toz toplaması gerekmez ve öylece çöpe atılamaz. Telefonlar ve diğer elektronik cihazlar bölgenizdeki özel merkezlere getirilebilir. Hatta Otizm İçin E-Atık projesine bağış yapabilirsiniz. 

Evinize Bitkiler Ekleyin

Evinize biraz yeşillik getirmek, havaya saldıkları nem yoluyla sıcaklığın düzenlenmesine yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda evinizi ısıtmak ve soğutmak için gereken enerjiyi de azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, iyi görünüyorlar!

Bahçenizi / Balkonunuzu Kuş Dostu Yapın

Pencerenizin dışında cıvıl cıvıl kuş sesleriyle uyanarak bir Disney prensesi gibi hissetmek ister misiniz? Kuş yemlikleri kurarak bahçenizi yerel vahşi yaşam için sıcak bir yer haline getirin. Doğayla daha uyumlu hissetmenizi sağlayacak ve sabah kahvenizin tadını çıkarırken size bakacak bir şeyler verecektir.

Bir Bahçeye Ne Dersiniz 
 
Kendi sebzelerinizi yetiştirmek hiç bu kadar kolay (veya daha eğlenceli) olmamıştı! Pencere kenarındaki bir bitki bahçesi kadar basit bir şey bile harika bir başlangıç.
 
Mahalle Pazarından Alışveriş Yapın

Kendiniz yetiştiremiyorsanız, en azından pazar ya da yerel olarak alışveriş yapın. Evinizin yakınında yetiştirilen ürünleri satın almak, genellikle bir pazarda bulduğunuzdan daha kaliteli yiyeceklere erişmenizi sağlar. Küçük işletmeleri desteklediğiniz için gıda hakkında daha fazla bilgi edinmek için doğrudan çiftçilerle de konuşabilirsiniz.

Yeniden Kullanılabilir Çantalara Geçin

Neredeyse her alışveriş deneyiminden elde ettiğimiz bu plastik torbalar geri dönüştürülemez. Tüm alışverişlerinize kendi çantanızı getirin ve plastik ihtiyacını azaltın. Malum kasa önü poşetler ücretli. 

Yemek Yapın 

Muhtemelen daha az paket yemek yeme konusunda uzun süredir devam eden bir kararlılık herkeste var. İhtiyacınız olan her şey sizin elinizde. Kendi yemeklerinizi pişirmek, paket servis poşetleri, kaplar ve plastik çatal bıçak takımlarının ürettiği atıkları azaltır. Tabii ki, mutfağa adım atmanız şart 🙂 

Vegan Liftz adlı kişinin Pexels’daki fotoğrafı

Etsiz Beslenme

Bir yemek için etten vazgeçmek sizi diğer yiyecek seçeneklerine açmakla kalmaz, gezegen için de daha iyidir. BM, et endüstrisinin sera gazı emisyonlarına önemli bir katkıda bulunduğunu bildiriyor. Ayrıca, sadece bir kilo sığır eti üretmek için 1.800 galondan fazla su kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Kompost Gıda Atıkları

Gıda atıklarını ve diğer organik çöpleri bir kenara bırakıp çürümesine izin vermek, doğal haliyle geri dönüşümdür. Bu tür çöpler, yeterli hava almadığı ve bu süreçte metan gazı oluşturduğu için düzenli depolama sahalarında düzgün şekilde ayrışmaz.

Boş Kavanozları Değerlendirelim

Boş kavanozlar ve diğer yiyecek kaplarının atılmasına gerek yoktur. Kavanozlar, bardaklara ve hatta küçük servis kaselerine dönüşebilir. Daha büyük kaplar, bozuk para veya çöp çekmecenizde duran şeyler gibi diğer öğeleri saklamak için kullanılabilir.

Kendi Temizlik Ürünlerinizi Yapın

Mağazalardan satın alınan temizlik ürünlerinde bulunan zararlı bileşenleri atarak gezegene yardımcı olabilirsiniz ve sadece kendinizinkini yapabilirsiniz. Biraz sirke ve kabartma tozunun yapabilecekleri inanılmaz.

İkinci El Ürün Satışı Yapın

Eski eşyalarınızı atmadan önce, ondan para kazanmaya çalışın. Sadece insanları düşük bir maliyetle elinizden almaya davet ederek çöpe atmaktan ne kadar kaçınabileceğinize şaşıracaksınız. hem günümüzde ikinci el ürünler için birçok satış sitesi de var. 

İkinci El Alışveriş Yapın

İster giysi ister ekipman olsun, kullanılmış ürünler satın almak, israfı  ve harcamalarınızı azaltabilir.

Çevre Dostu Giyim Markalarından Alışveriş Yapın

Alışveriş yapmayı seviyorsanız çevre üzerinde minimum etkiye sahip giysiler üreten bir sürü çevre dostu marka var. İyi gösterirken gezegeni kurtarmaya çalışan birçok marka var.

Yürüyüşe Çıkın

Size en yakın parkı veya yürüyüş parkurunu bulun ve sadece yürüyün. Telefonunuzu biraz uzak tutun ve çevrenizin keyfini çıkarın.

“Sıfır Atık” İçin Düşünün ve harekete geçin

Toprak Ana’yı onurlandırmak için daha uzun bir yol arıyorsanız, atık üretiminizi en aza indirmek için bir ay düşünün. Kesinlikle tüm yaşam tarzınızı ve yarattığınız çöp miktarını yeniden düşünmenizi sağlayacaktır.

Bir ağaç dikin 

Dünya’ya bakmanın, onu yenilemekten daha iyi bir yolu var mı? Her gün kullandığımız şeyleri yaratmak için her yıl milyarlarca ağaç kesiliyor. Neden birini dünyaya geri vermiyoruz ki?

Bir Çevre Kuruluşunda Gönüllü Olun 

Sadece zamanınızı bağışlayarak gezegeni kurtarmanın pek çok yolu var. Tema Vakfı, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Doğa Derneği, ÇEKÜL Vakfı (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı), Deniz Temiz Derneği / TURMEPA, WWF Türkiye – Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Sürdürülebilir Yaşam Derneği gibi kuruluşlar, gelecek nesiller için çevreyi korumak için tüm yıl boyunca çalışır. Size en yakın bir vakıf / dernek bularak yardım etmek için neler yapabileceğinizi görebilirsiniz.

Ben her gün kendime “Bugün Dünya İçin Ne Yaptın?” diye soruyorum. Umarım bu yazı sorası sizde kendinize aynı soruyu sorarsınız.

YSM

Yorum yok

Yorum Yazın