10 Haz Doktor Web Sitesi Dediğin Böyle Olur!
Her gün 7,5 saatimiz medya tüketimiyle geçiyor. Bunun %65’lik bölümü bilgisayar, akıllı telefon ve tablet ile geçiyor. (We Are Social Singapore dünya sosyal medya ve mobil istatistikleri raporu ) Türkiye’ye baktığımızda İnternet erişim imkanına sahip hanelerin oranı 2015 yılı Nisan ayında %69,5 .Yani on hanenin yedisi internet erişim imkanına sahip. Hanelerin %96,8’inde cep telefonu var. İnternet kullanım amaçları arasında sosyal medya ilk sırada yer alıyor.
İnternet kullanım amaçları dikkate alındığında, 2015 yılının ilk üç ayında internet kullanan bireylerin %80,9’u sosyal medya üzerinde profil oluşturma, mesaj gönderme veya fotoğraf vb. içerik paylaşırken, bunu %70,2 ile online haber, gazete ya da dergi okuma, %66,3 ile sağlıkla ilgili bilgi arama, %62,1 ile kendi oluşturduğu metin, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb. içerikleri herhangi bir web sitesine paylaşmak üzere yükleme, %59,4 ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama takip etti. (Türkiye İstatistik Kurumu verileri)
Türkiye’de sosyal medya ile ilgili yapılmış geniş çaplı araştırma henüz Türkiye İstatistik Kurumuna ait. Extra varsa da bazı şirkelerin ya da firmaların kişisel olarak yaptığı araştırmalar. Ben de katıldığım eğitim vb olursa buralarda öğrenmemin yanı sıra dijital dünyayı yakın takip ettiğim için sürekli araştırıyorum. Sosyal medya da en popüler içerik hala fotoğraf ve video.
Blog yazarlığı blog okurluğunun çok gerisinde. Uzun yıllardır blog yazdığım için yine de eskiye göre çok daha fazla olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
❖ Sosyal Medya
❖ Sağlık Bilgisi
❖ Doktor ve Hastane önerileri
❖ Yorumlar ve Oylamalar a bakıyor.
Türkiye’de de durumun çok farklı olmadığı ortada. Sosyal medyayı kullanan hekim ve hastane sayısı artsa da gözlemlediğim kadarıyla bir çok kurumun aktif bir sosyal medya politikası yok. Ha Türkiye ha ABD ya da dünya fark etmiyor İnternet dünyada sağlık konusundaki başvuru kaynaklarının ilk sıralarında yer alıyor. Bir çok kişi doktora gitmeden önce o doktor hakkında araştırma yapıyor. Hastalık belirtilerine bakıyor, hastalıklarla ilgili bilgi alıyor. Hastane sorguluyor , reçete edilen ilaçların yan etkilerine bakıyor, doktorlarla iletişim kuruyor ya da web sitelerini takip ediyor. Doktorlar ise internette aktif olduğunu söylüyor. Ama bilimsel araştırmalar onların önceliği oluyor. Sosyal medyanın yoğun kullanımı söz konusuyken oysa ilk olarak bakılan yer web siteleri. Facebook, youtube, google ve twitter ile geniş çaplı aramalar yapılırken instagram ile tüm bilgiler tamamlanıyor.
Geçmişte sağlık sektörünün bir parçası olan ben günümüzün sosyal medya insanı. Sağlık sektörüyle, sosyal medya deneyimlerim birleşince ortaya bambaşka bir deneyim söz konusu. Aralık 2015’ten bu yana Prof Dr Ferit Demirkan ile sosyal medya ve dijital iletişim çalışmalarında beraber çalışıyoruz. Doğal olarak işe web sitesi ve sosyal medya hesaplarıyla başladık. Öyle bir site hazırlamalıydık ki şu ana kadar var olan hekim sitelerinden farklı olmalıydı. Hem sosyal medyanın tüm bileşenlerini ( facebook, instagram, youtube, linkedin, pinterest, twitter vb) barındırmalı, hem kullanıcı dostu olmalı, çok güncel olmalı ve uzmanlık alanıyla ilgili merak edilen tüm bilgilere ulaşılmalıydı. İlk bir ay kiminle çalışacağız, içerik yönetimi nasıl olacak, tasarım vb derken ilk tasarımda beklentimiz ile var olan tasarımcı uyuşmadı ve yolumuzu ayırdık. Daha sonra daha genç , dinamik bir ekiple çalıştık. Hem Ferit Bey’in hem de benim logodan tasarıma detaycı olmam hedeflediğimiz süreyi uzattı. İşin içine bir de benim astrolojik takvime uygun olsun vb derken sonunda feritdemirkan.com açabildik.
Yenilenen web sitesi ile hastaların her platformdan Ferit Bey’e kolaylıkla ulaşabilmesini hedefledik. Bunun yanı sıra 5 siteyi tek bir adreste topladık. Meme estetiği, burun estetiği, saç ekim, vb var olan diğer sitelerine hızlıca ulaşmak mümkün. Hasta etiğine ve sağlık politikalarına uygun olarak kişilerin Dr.Ferit Demirkan ‘a yaptırdıkları işlemlerle ilgili öncesi-sonrası fotoğraflarına bu web sitesi üzerinden online olarak ulaşabilecekleri “Kişiye Özel” bölümünü hazırladık. Sadece kişilerin kendi şifresi ile girilebilen bu bölümde, yapılan işlemlerde kullanılan silikon implant veya dolgu maddesi gibi malzemelerin etiket ve barkodları da yer alacak. Bu şekilde hastaların malzeme ile ilgili garanti ve bireysel dosyalama ihtiyaçları da online karşılanabiliyor. Arzu edildiğinde yine bu bölümden görüntülü bir platform üzerinden Dr.Demirkan ile yüz yüze görüşme de yapılabilecek.
Bana sor köşesinden direkt olarak soruları ve/veya fotoğraflar gönderip Dr.Demirkan’dan sanal bir ön değerlendirme alınmasını da mümkün.
Estetik ve plastik cerrahinin hemen bütün alanlarını içeren ve çeşitli alt mikro siteler içeren bir bilgi arşivi olan sitenin bir de arama motoru da mevcut. Bunların yanı sıra e-bülten üyeliği, e-bülten almak istemeyenler için güncel haberlere Lifestyle bölümünden ulaşabiliyor.
Tüm bunların yanı sıra Dr.Demirkan’ın sosyal içerikli yemek yazıları ve gezi fotoğrafları da yine lifestyle köşesindeki blogunda yer alıyor.
Bir hekim olarak Ferit Bey’i gerçekten takdir ediyorum. Kişisel egoların çok yüksek olduğu ve herkesin sosyal medya starı olduğu günümüzde kendisinin sadece DEMİRKAN logosu kullanması onun yaratıcılığının bir parçası. Prof Dr Ferit Demirkan, web sitesiyle diğer hekimlerin standart , neredeyse birbirinin aynı web sitesi ve içeriklerle hekimliğini ve sosyal medyayı çok başka boyuta taşıyor.
Bu çalışmaların bir parçası olan ben bu yazıyı yazarken gülümsüyorum. Ferit Bey ile aynı pencereden bakabilmek ve benim uçuk kaçık fikirlerime her zaman saygı duyup desteklediği için kendisine çok teşekkür ediyorum.
Her zaman söylediğim gibi sağlıkta sosyal medya ve iletişim değerlidir, önemlidir. Yeter ki sağlıklı iletişim kurabilin.
“Sağlıklı güzellik , güvenli estetik sizinle olsun” diyen Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Ferit Demirkan’a ulaşmak isterseniz feritdemirkan.com, facebook, instagram, twitter, youtube, sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.
Gerçekten “Doktor Web Sitesi Dediğin Böyle Olur!”
YSM
irem
27 Temmuz 2016 saat 10:2435 yaşımdan beri yaptırıyorum ve herkese yüzünün değişmeyeceğini ve sonuçta eski haline dönüşeceğini açıklamaktan helak oldum ve tabi eleştirileri de cevaplamaktan.. keşke daha önce yaptırsaymışım dediğim bir uygulama sayesinde alnımda hiç kırışık yok ve olanlar da geçti..
Yeşim MUTLU
27 Temmuz 2016 saat 18:14Gerçekten öyle
ben neden direndiğimi düşünüyorum da gereksizmiş. Böyle kolay ve güzel sonuç varken . Ama bilmemek değil öğrenmemek ayıp diyip geçelim hepsine. Keyifle güzellikle kullanın Sevgiler 🙂