Doğum Fotoğrafı Nasıl Çekilir? Doğum Fotoğrafçısı Nasıl Seçilir?

Bugün uzun zamandır yazmak isteyip de bir türlü yazamadığım doğum fotoğrafçılığı hakkında bir kaç satır yazmak istedim. En sonunda oturdum ve yazıyorum.

2005 yılından bu yana doğum fotoğrafları çekiyorum. Fotoğraf çeken siz olunca senin doğumunu kim çekecek sorusu çok soruluyor.Eşimin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olması hem de fotoğraf çekmeyi sevmesi nedeniyle herkes fotoğrafları babası çeker diye de aklından geçiriyor. Ama ilk doğum da olduğu gibi babamız ben anestezi ile kendimden geçtikten sonra ameliyathane kapısının önünde bekliyor bebek doğunca içeri giriyor. Babalığı yaşamak istiyor ve baba adaylarına da bebek çıkıncaya kadar kapı önünde olmalarını öneriyor. Tabi ki bu bizim kişisel tercihimiz. Şu ana kadar yüzlerce baba eşlerinin yanın da oldu elini tuttu, bebeğe ilk dokunuşları eşiyle birlikte gerçekleştirdiler.

huseyin_mutlu_maya_su

Photo Credit Pemra Yüce

Maya Sunun doğum için (1997) duruşunu, anneliğini, tarzını ve hayata bakışını çok sevdiğim Pemra Yüce ile beraber olmuştuk. Mira’nın fotoğraflarını da onun çekmesini planlıyoruz. Kendi kişisel doğum fotoğraf çekimimden yola çıkarak doğum fotoğrafları nasıl çekilir, doğum fotoğrafçısı seçimini yazmak istedim. Bir de bunu yazmam da bana e-mail ve telefon ile ulaşan bu işi yapmak istediğini söyleyen, yol göstermemi isteyen kişilere küçük de olsa bir kaynak olabileceğini düşündüm. Çünkü ben bilginin paylaşıldıkça çoğaldığına inanıyorum. Her ne kadar albüm, broşür, cd tasarımı vb hepsi karşıma birebir kopya olarak çıksa da bunlara takılmadan aynı duygularla elimden geldiğince destek olmaya çalışıyorum. Ayrıca kişisel olarak birebir çekimler de desteklediğim bir çok fotoğrafçının da bugünler de kendi alanlarında isimleşmesi, fotoğraf çekiyor olması çok hoşuma gidiyor.

Günümüz de hemen hemen her ailede dijital kameralar bulunuyor ve bu kameralar ile de doğum anını görüntülerim diyen aileler olabiliyor. Saygı duyuyor ama tüm tecrübeme dayanarak bunun hayal ettikleri gibi olmayacağını söylemek istiyorum. Doğum fotoğrafları çekmek için çok ciddi tecrübe, alışkanlık, bilgi, birikim gerekiyor. Aynı zaman da sağlık ve tıbbi etik anlamında da donanımlı ve tecrübeli olmak gerekiyor. 16 yıl bu sektör de çalışmış biri olarak bu konuda kendimi şanslı görüyorum. Doğum fotoğraflarının çekildiği ilk yıllara göre doktorların, hastanelerin doğum fotoğrafçılarına alışmış olsa da genel kuralların değişmediğini bilmek gerekiyor. Bu konu da önerim hastanenin hijyen ve diğer kurallarını çok iyi bilmek. Çekim yapılacak alanlar da son derece uygun hareket etmek.

yesim_mutlu-dogum_foto

Doğum Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Doğum fotoğrafı nasıl çekilire başlamadan önce doğum fotoğrafı çekecek fotoğrafçının 24 saat çalışma saati olacağını bilmesini gerekir. Bugün havam da değilim gidemem, çekim yapamam , kar yağıyor fırtına var vb lüksü yok. Her doğumun birbirinden farklı olduğunu, çok zevkli, çok, heyecanlı çok da yorucu olduğunu bilmesi gerek. Fotoğrafçının kan korkusu , ameliyathane korkusu olmamalı serinkanlı olmalı.

Doğum fotoğrafı çekilecek hastanenin kuralları önceden öğrenilmeli hangi alanlara girilip hangi alanlara girilemeyeceği mutlaka edinilmesi gereken bilgilerdendir. Asla başka hastanelerle karşılaştırma yapılmamalı her hastanenin akreditasyon ve ISO kurallarının farklı olduğu bilinmelidir. Fotoğrafçı bütün steril alanları bilmeli, ona göre hareket emelidir. Doğum fotoğrafları çekebilmek için dijital bir kameraya bu kamerayla uyumlu lenslere ve fotoğrafçının temel fotoğraf bilgisine sahip olduğunu varsayarak yazıyorum.

gebelikteacilameliyatlar

Ameliyathane de veya diğer alanlar da temel kompozisyon kuralları, alan derinliği vb temel fotoğraf tekniklerini de yazmıyorum. Zaten doğum fotoğrafı çekmeyi planlayan kişiler bu eğitimleri almış kişilerdir.

Normal doğum ya da sezaryen olsun ameliyathane ortamı oldukça aydınlık bir ortamdır. Bir fotoğrafçının en büyük silahının ışık olduğunu düşünürseniz net ve harika fotoğraflar çekememek için hiçbir sebep yok. ISO değerini çok iyi ayarlamalı ve uygun ISO ile çekim yapılmalıdır. Düşük diyaframlı 2,8 ya da daha düşük lensler doğum için son derece başarılıdır. Ben uzun yıllar 50 mm lens ile çekim yaptım ama şimdi 24-105 lensim vazgeçilmezim. Hem bebek odasında hem ameliyathane de flash kullanımı kesinlikle yasaktır!… Hele bebek doğduktan sonra asla flash kullanılmamalı kullanan aile büyükleri vb de varsa uyarmayı borç bilmeli fotoğrafçı.

Diyafram öncelikli moda çekim yapmak yine kişisel tercihim ama yeni başlayan kişiler kesinlikle bu modu kullanmalı. Manüel çekimler de ayarlar çok özenli yapılmalı. Yeni başlayanlar sıklıkla seri çekimi kullanır . Ama art arda çıkan kareler birbirinin aynısıdır bunu fotoğrafçı çok iyi algılamalı.

Doğum anın da önemli olan bebeğin çıktığı ilk anlar, göbek kordonu kesilmeden çekilen kareler ve sonrasın da ilk ağlamanın olduğu andır. Bu süreye kadar geçen zaman da fotoğrafçı beklemelidir. Bebeğin ağladığı ana kadar mümkünse hatta tüm çekim esnasında konuşulmamalı, poz verin vb gibi sözler sarf edilmemeli, işin ehli olarak son derece profesyonel çekim yapılmalıdır. İster sezaryen ister normal doğum olsun bir bebeğin sağlıkla ağladığı ana kadar geçen süre hem hekim, hem de ameliyathane de bulunan diğer kişiler için en özel ve stresli anlardır. Bazen bebekler sağlıkla doğmayabilir. Bu anlar da çekim bırakılmalı ve stres anları çekilmemelidir.

İkiz ya da üçüz doğumlar da tüm bebekler doğduktan sonra bebeklerin yanına giderek çekim yapılmalıdır.

hosgeldinbebek

Bebek doğduktan sonra bebeğin aspire edilmesi ( solunum yolunun özel bir hortum ile temizlenmesi) vb anların çekiminin yapılması bazı çocuk hekimleri tarafından tercih edilmemektedir. Kişisel olarak da çok kanlı, acı veriyormuş hissi uyandıran an fotoğraflarını prensip olarak çekmiyorum ve çekilmemesi gerekliliğine inanıyorum. Bu bilgi aileler ile paylaşılmalı ve ailelere sorulmalıdır. Sonuçta bazı aileler ilk aşısı dahil bir çok kareyi isteyebilmektedir.

Bebek odası ameliyathaneye göre daha rahat hareket edilebilen bir ortamdır. Burada yine ışık göz önünde bulundurularak çekimler yapılmalı özel poz vb durumlara girilmemeli mümkünse en doğal anlar tercih edilmelidir. Bebeğin ilk bakımları bittikten sonra anne odasına gelinceye kadar bebek odasın da dinleneceğinden bebek odası daha fazla rahatsız edilmemelidir. Bebek anne ile buluştuğu ilk an vb çekimler de yine odanın ışığına göre çekimler yapılmalı , mümkünse çok sessiz olunmalıdır. İlk emme anı oldukça özeldir ve bazen bebekler emme de başarılı olamamaktadır. İlle de ilk emme anını çekeceğim gibi olmazsa olmaz fikirlere fotoğrafçı kapılmamalıdır.

Sancılı bekleyişler yerini sevinç gözyaşlarına bırakırken fotoğrafçı çekimi tamamlamalıdır.

dogum_fotografcisi

Doğum Fotoğrafçısı Nasıl Seçilir?

Her şeyi sorduğumuz Google ile işe başlarız değil mi? Hemen “ doğum fotoğrafçıları” araması yaparak önümüz de listelenen bir sürü isim ve siteye tıklamaya başlarız.

Sitesi en güzel ve en profesyonel olanı mı seçeceğiz ? Hayır. Bu işi öyle güzel yapan profesyonel tasarımcılar var ki yurt dışı ve yurt içi diğer sitelerden toplama etkilenme vb ile güzel bir portfolyo hazırlayarak muazzam bir site yaratabilir. Sadece web sitesine bakarak karar vermemek gerekir.

Doğum fotoğrafçısının temel fotoğraf eğitimini almış olduğunu kabul ediyoruz fotoğrafçı seçerken. Zaten web sitesin de bu kişinin çalışmalarına ait sergileri, katıldığı organizasyonları vb görerek tarzı hakkın da bilgi sahibi olabiliriz. Ama yine de eğitimli ve alanında uzmanlaşmış kişileri seçmek daha doğru olacaktır.

Doğum fotoğrafçısının tecrübesi, toplam kaç doğum fotoğrafladığı sormamız gereken ilk bilgidir bana göre. Tecrübeli olmayan biri ile çalışmak risklidir, fotoğraf dışın da hastane ortamına uyum ve aşinalık konusun da sağlık ekibine sıkıntı yaşatabilir.

Doğum fotoğrafçısından örnek fotoğraflar istemek en doğal hakkınız. Seçim yaparken fotoğrafçı arzu edildiği takdirde referanslarını verebilmelidir. Web sitesinde de örnek fotoğraflar olmalıdır. Klişeleşmiş bir deyim olan ailelerin özel hayatına yer vermiyoruz vb karşınıza çıkmışsa hemen uzaklaşmalısınız. Web sitesin de yayınlanan fotoğraflar ailenin özel izniyle yayınlanır . Yine kişisel olarak söylemeliyim ki www.yesimmutlu.com web sitesin de yayınlanan tüm fotoğrafların ilgili yerler de yayınlanması için aileler ile aramız da sözleşme yapılmaktadır.

Nasıl fotoğraflar istediğinizi, doğum fotoğrafçınızın örnek fotoğraflarına ya da web sitesine bakarak beğendiğiniz tarzda çekimi belirtmelisiniz. Doğumun tekrarı yok ancak diğer bebekte…

foto_album_bebek_dogum

Genel de sık yapılan yanlışlardan birisi doğum fotoğrafçılarının oluşturduğu paketlere göre çekim planın belirlenmesi. Doğum fotoğrafçısı seçilirken bana göre paket seçiminden ve baskı sayısından ziyade çekilen fotoğrafların fotoğrafçının tarzını yansıtabilmesi önemlidir. Sizin en özel anınızı duygusal bir hikayeye dönüştürebilmesidir. Yeter ki görebilen bir göz vizörden bakarken kalbi ile fotoğraf çekebilsin. Zaten fotoğrafçınızın çektiği tüm fotoğrafları yüksek çözünürlükte DVD ile sizin basacağınız şekilde vermesi zaten gerekir. Siz istediğiniz fotoğrafı basarsınız.

Doğum şekliniz, doğumu yapacağınız hastane, doktorunuz vb konuları doğum fotoğrafçınız ile en baştan konuşmanız gerekir. Doğum fotoğrafçınıza 24 saat ulaşabilme şansınız olup olmadığını öğrenin. Doğum normal olacaksa son dakika da kimse ortada kalmak istemez!. Yine doğum fotoğrafçısı seçerken çekimi kimin yaptığını mutlaka sorgulayın. Bazen sizin istediğiniz doğum fotoğrafçısı yerine karşınız da bambaşka kişiler olabilir . Çekim için kimi istiyorsanız mutlaka bunu belirtin. Tek çalışan bir fotoğrafçı bazen acil durumlar yaşayabilir bu durumlar da yedek planının olup olmadığını öğrenin.

Doğum çekimi için gereken izinlerin sizin tarafınızdan alınacağını unutmayın. Fotoğrafçı ve doğum fotoğrafları çekimini mutlaka doktorunuz ile konuşun. Bazı doktorlar çekimi ve fotoğrafçıyı kabul etmeyebilir. Doktor kabul etse hastane etmeyebilir. Karar vermekte zorlandığınız fotoğrafçılar söz konusu olduğunda doktorunuza danışabilirsiniz. Günümüz de hemen hemen her doktor mutlaka doğum fotoğrafçıları ile doğum gerçekleştirmiştir. Doktorunuzun yine tercih ettiği etmediği fotoğrafçılar olabilir. Yine doğum fotoğrafçınızın tercih ettiği, etmediği hastaneler olabilir. Bu konulara önem gösterin.

Her zaman söylediğim bir söz ile yazıyı tamamlamaya çalışacağım. Erkeklerin askerlik anıları, kadınların doğum anıları bitmez. Bu sebepledir ki hayatınızın en duygusal en özel anınız da yanınızda olacak fotoğrafçının enerjisine, hayata bakışına ve değerlerini ayrı açıdan değerlendirin. Her anne adayının bunu hissettiğine eminim. Bu gelen ilk mail ya da konuşulan ilk telefon olsa bile…

Anders Petersen der ki:

“Fotoğrafın ne olduğu hakkında bir fikrim yok. Bunun üzerine de düşünmüyorum. Görsel unsurların entelektüel bir yaklaşımla birleştirilmesiyle fotoğrafın oluştuğuna inanmıyorum. Fotoğraf içinizden, yüreğinizden gelir, en ilkel, en hayvani içgüdü ve duygularınıza dayanır; açlık, susuzluk gibi… Aynı zamanda çocukça bir duygu ve eğlencedir, basittir, çocukça bir merak ve heyecandır. Çocuk olmak, çocuk kalmak kolay bir iş değildir, etrafınıza çocukça gözlerle bakmaya çalışın, çocuk gözlerinizi koruyun, çocuk merakınızı koruyun. Fotoğraf eğlenerek çekilir, eğlence yoksa fotoğraf da yoktur.”

Yeşim Mutlu olarak fotoğraflarım da heyecanımı, duygularımı yansıtıyorum. Çektiğim her karenin toplamından ben sorumluyum biliyorum. Herkesin kalbindeki fotoğrafı çekebilmesi dileğimle,

ysmdogumfotosu

Photo credit Pemra Yüce

62 Yorum
  • Cigdem Gorkey
    04 Şubat 2010 saat 15:43

    ellerine sağlık çok güzel anlatmışsın

  • admin
    04 Şubat 2010 saat 15:54

    Değerli yorumun için çok teşekkürler Çiğdemciğim..

  • Meral Aksel
    05 Şubat 2010 saat 08:53

    Emeğinize sağlık yeşim hn.çokgüzel anlatmışsınız tşk.

  • Mustafa Eraslan
    05 Şubat 2010 saat 10:49

    Güzel yazı olmuş. Ama bu taktiklerle işini elinden kapmasınlar 🙂

  • admin
    05 Şubat 2010 saat 11:20

    Çok doğum fotoğrafçısı var zaten 🙂 Yeni başlayacaklara ışık tutsun yeter.

  • admin
    05 Şubat 2010 saat 11:20

    Teşekkürler Meral Hanım

  • sevcan senyücel
    17 Şubat 2010 saat 15:48

    Meraba Yeşim Hanım,
    Ayrıntılı konuşma şansım var mı sizinle acaba?
    Bende bu konuyla çekim için ilgileniyorum ve sormak istediklerim var

    zaman ayırıp ulaşırsanı çok sevinirim
    sevcansenyucel@hotmail.com

  • admin
    24 Şubat 2010 saat 19:44

    Sevcan Hanım,
    İlk fırsat da görüşmek dileğiyle.
    YSM

  • Pingback:Bebek Fotoğrafı Nasıl Çekilir? | Yeşim MUTLU Photo Blog
    25 Şubat 2010 saat 10:37

    […] günlerde yazdığım “Doğum Fotoğrafı Nasıl çekilir? Doğum Fotoğrafçısı Nasıl Seçilir?” yazım çok ilgi görünce ve harika mailler gelince hem Nehir’in çekimini paylaşmak hem […]

  • filiz TAVUSKARLI
    24 Temmuz 2010 saat 16:42

    merhaba yeşim hanım
    fotoğraf ve fotoğrafçılık hayatımın bir parçası yazılrınızı okudukça bi o kadar daha bu istek arttı fotoğrafçılık eğitimi aldım ve bir an önce sizinle iletişime geçmek çok isterim

  • admin
    30 Temmuz 2010 saat 20:22

    Cok tesekkur ederim her zaman iletisime acigim

  • filiz TAVUSKARLI
    09 Ağustos 2010 saat 08:51

    merhaba yeşim hanım
    doğum fotoğrafçılığında acaba hangi objektif-lens kullanılmalıdır

  • admin
    09 Ağustos 2010 saat 17:28

    Sevgili Filiz
    Düşük diyaframlı bir lens her zaman işe yarar. Makinan ne kullanıyorsun bişmiyorum. Ama her makinanın standart lensi ile bile çekebilmen mümkün.
    50mm de ideal der bazıları ben ilk başlarda 18-55 kullanıyordum , şimdi 24-105 vazgeçilmezim. 24-70 ve 17-40 (Canon hepsi) da süperdir yerine göre

  • Pingback:Op Dr Hüseyin MUTLU » Blog Arşivi » Doğum Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
    07 Nisan 2011 saat 11:01

    […] Yeşimin bir yazısına yer vermek istedim. Hem fotoğraf çektirmek isteyenler ve çekenler için iyi bir başlangıç olur. […]

  • Pingback:Op Dr Hüseyin MUTLU » Blog Arşivi » Doğum Fotoğrafçısı Nasıl Seçilir?
    07 Nisan 2011 saat 11:05

    […] yazıyı eşimin bloğundan alarak sizinle paylaşmak […]

  • sinem güven
    09 Nisan 2011 saat 19:29

    Yeşim Hanım Merhabalar, öncelikle sizi tebrik ve takdirle karşıladığımı belirtmek istiyorum, insanların bilgi cimrisi olduğu bu toplumda detay sayılabilecek püf noktalarını paylaşmak gerçekten sevindirici. Ben de 13 yıllık bankacılık kariyerimi noktaladım ve bir süredir bu işi yapmaya çalışıyorum, sayısı çok artsa da alınan eğitimle araştırmayla fark yaratılacağını düşünüyorum,iyi niyetiniz yolunuzu açsın sizden öğrenecek çok şeyim var, teşekkürler sevgiler sinem güven

  • admin
    09 Nisan 2011 saat 19:57

    Sevgili Sinem,
    Bilgi paylaştıkça çoğalıra inanıyorum. Bu yazıyı da iyi ki yazdım ki bir çok kişiye bilmeden de destek olabiliyorum. Bundan 2-3 sene önce bir şekilde yolumuz kesişen kişilerin şimdi çok başarılı bir doğum fotoğrafçısı olduğunu görmek beni mutlu ediyor.
    Sayı artsa da, herkesin bakışı ve duygusu farklı. İstanbul çok büyük şehir bence daha da artsın fotoğrafçılar. Bir zaman sonra herkes kendi yolunu bulacak.
    Harika karelerin ve muhteşem anıların olsun
    Sevgiler
    YSM

  • gülhan bozacıoğlu
    21 Nisan 2011 saat 13:13

    sevgiler yeşim hanım öncelikle sizi tebrik ediyorum.yazdığınız yazılarda vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten çok aydınlatıcı.bulunduğum şehirde hiç doğum fotoğrafçısı yok.bende 3 çocuk annesi olarak çocuklarımın bu ilk ve özel anlarını kaçıranlardanım.bundan dolayı doğum fotoğrafçılığı çok ilgimi çekiyor.temel eğitim derken neden bahsediyorsunuz öğrenebilirmiyim?bir eğitim şart bende bunun eğitimini almak istiyorum beni bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum.sevgilerimle…

  • admin
    21 Nisan 2011 saat 20:59

    Sevgili Gülhan,
    Değerli yorumun için teşekkür ederim.
    Temel fotoğraf eğitimi derken İFSAK vb gibi kurumların verdiği fotoğraf eğitimini kastetmiştim
    Eğer siz zaten eğitim aldıysanız buna gerek kalmayacaktır.
    Ayrıca doğum fotoğrafçılığı ile ilgili eğitim almak isterseniz de bu tür atölyeler düzenleniyor takip etmenizi öneririm.
    Işığınız eksik olmasın
    Sevgiler
    YSM

  • esra
    01 Ekim 2011 saat 23:23

    yazdığınız yazı,benim gibi başlangıç yapmak isteyenler için çok iyi olmuş yeşim hanım.bunları dikkate alarak devam etmeye çalışacağım.fakat sormak istediğim sorular var.makinesi olan ve her isteyen yapabilir mi? yoksa bunun için eğitim dışında bir belge gerekir mi? mesela ben fotoğrafçıda çalışmaya başlayacağım,bu benim için yeterli olur mu?

  • admin
    02 Ekim 2011 saat 11:02

    Bana göre yazımda da belirttiğim gibi teknik bilgi şart. Yanında çalıştığınız fotoğrafçı ne kadar yeterli olur bilemiyorum. Çünkü stüdyo fotoğrafçılığı ile doğum fotoğrafçılığı çok farklı. En azından doğum fotoğrafçılığı atölyelerine vb gitmenizi öneririm. Arkadaşım Ayça Oğuş’un atölyeleri bir çok fotoğrafçıyı sektöre kazandırdı. Şiddetle tavsiye ederim. Sevgiler
    YSM

  • cansu
    29 Ekim 2011 saat 21:31

    yeşim hanım açık yürekliliğinize hayran kaldım. ben de izmirde bu işe yeni yeni başlayacağım, fotoğraf makinesinde takılı kaldım. d600 , d90, 60d arasındayım siz ne dersiniz?
    türkçe menü, hd video ve döner ekran bu iş için önemli midir? teşekkürler…

  • admin
    30 Ekim 2011 saat 10:24

    Yorumunuz için teşekkür ederim
    Öncelikle ışığınız bol olsun
    Ara Güler’in bir lafı vardır “”fotoğrafı makine çekmez, fotoğrafçı çeker, verin bana bir dikiş makinesi onunla bile fotoğraf çekerim”
    Ben de aynı fikirdeyim önemli olan kalbinizle çekebilmek diyorum ben de
    Bütçenize en uygun makinayı alın, bol para kazanınca da en iyisini alırsınız
    Türkçe menü, hd video döner ekran vb bunlar benim için hikaye
    Ben klasik Canon 5d ile çekiyorum video çekmek yönetmenliğe soyunmak gibi bakış açımda olmadı
    Önemli olan tüm ruhunla bunu istemek gerisi detay
    Kolaylıklar olsun, bol fotoğraf ile…
    YSM

  • cansu
    01 Kasım 2011 saat 16:36

    yeşim hanım, cevabınız için teşekkür ederim. doğum fotoğrafçılığında 24-70 f:2.8 bir de 24-105 öneriyorsunuz. 24-70 f:8 in diğerine göre artısı nedir? ya da diğeriyle neleri yapamam ,neler eksik kalır, etrafı flu yapmak ikisiyle de oluyor mu? bir de lens markalarında da canon daha üstündür değil mi?
    bilgilerinizi paylastığınız için teşekkür ederim.

  • Pingback:Yeşim MUTLU Photo Blog » FOTO ATLAS’a YSM’den sitem maili..
    15 Kasım 2011 saat 21:43

    […] 04 Şubat 2010 tarihinde yazdığım “Doğum Fotoğrafı Nasıl Çekilir? Doğum Fotoğrafçısı Nasıl Seçilir? başlıklı yazımdan fazlasıyla bölüm, derginizde ki yazının içinde yer […]

  • yeşim
    13 Şubat 2012 saat 22:27

    merhaba yeşim hanım,yazınızı hayranlıkla okudum.yeni başlayanlara ışık tutsun demişsiniz bende onlardan biriyim size sormak isteğim bi çok sey var umarın bana biraz zaman ayırabilrsiniz.y_karabulut_67@hotmail.com.

  • Ülkü
    03 Nisan 2012 saat 20:33

    Merhaba Güzel Yürekli Kadın,

    Sen nasıl bir yürek taşıyorsun ki bu kadar güzellikleride içinde barındırıyorsun…
    Paylaşımın, samimiyetin, emeğin için teşekkürler…

    ‘Bilgi paylaştıkça çoğalır’
    Evet ne kadar haklısın… Kesınlıkle katılıyorum ve seni yürekten alkışlıyorum….

    Lütfen hayat hep senin gibilerle karşılaştırsın beni…

    Sevgi ve Işıkla kal…

  • admin
    04 Nisan 2012 saat 10:43

    Ülkücüm,
    Harika annem, fotografcim farkındalıgı yuksek kadınım
    benzer benzerlerledir hep
    ne mutlu ki ayni cizgide bir olabilme sansini yasiyoruz
    Hep mutlu, isikli ve fotografla kal
    Kalbim seninle
    YSM

  • özlem grafiker anne:)
    13 Mayıs 2012 saat 20:25

    merhaba sizi takip ediyorum…ve takdır edıyorum….basarılarınızın devamını dılerım..

    ben yakında anne olacagım buludugum yer nedenıyle bebek fotografcısı yok baska

    sehırden gelmesıde ayrı bır masraf tabıkı ama bebegımın fotograflarını cekmek

    ıstıyorum..profosyonel bır makıne düsünüyorum flash kullanmadan sizce öneriniz.

    nedir..bir cok yeri takıpteyım ama kararsız kaldım dıyebılırım.destek bekliyorum

    şimdiden tşkler..sevgiler…

  • admin
    14 Mayıs 2012 saat 16:27

    Özlem Hanım,
    Çok teşekkür ederim değerli yorumlarınız için

    Canon kullanıcısı oldugum için Canon öneririm.
    Makina olarak da ben 5D kullanıyorum ama bütçe ve ötesi size göre planlatın derim.
    Önemli olan bu anı belgelemeniz gerisi çok kolay
    Bebeğiniz sağlıkla gelsin dünyaya
    Her zaman bana yazın elimden geldiğince cevaplarım karınca kararınca
    Sevgiler
    YSM

  • grafiker anne
    14 Mayıs 2012 saat 19:23

    tsk ederım yesim hnm ama butcemı aşar fazlasıyla daha ekonomık ve profosyonel olsun
    ıstıyorum…1500 tl gecmemesi lazım…

  • Nilay Avşar
    15 Mayıs 2012 saat 23:08

    Yeşim Hanım,
    Sizi önce ekranda izledim, sıcak ve samimiydiniz.
    Fotoğraflarınızın izini takip ettiğimde blogger da olduğunuzu
    keşfettim.Sosyal sorumluluk projelerine ve gönüllü çalışmalara vermiş olduğunuz desteğe hayran kaldım.
    Ama bu yazı kelimenin tam anlamıyla beni fethetmenize neden oldu.
    Siz soyadınızı sonuna kadar hakediyorsunuz.
    Gerçekten hazımlı ve mutlu bir kadın olmalısınız.
    Ben yarın itibarı ile (16.05.2012) emekli oluyorum.İzmir’liyim.
    Fotoğrafçılık konusunda bir eğitimim yok.
    Ancak “Çok genç emekli oluyorsun, boşluğa düşersin.” diyenlere, ilk işimin bir canon alıp fotoğrafçılık eğitimine gitmek olacağını söylüyorum.Portre çekmeyi seviyorum.
    Çevrem de doğum fotoğrafçılığı konusunda bana önerilerde bulunuyor, sen başarırsın diyorlar.Gerçekten çok istiyorum.Ama öncelikle eğitim almayı çok istiyorum bu işe kalkışmasam bile.
    Doğum fotoğrafçılığının etiği ile ilgili yazınız benim için de çok yönlendirici ve heveslendirici oldu.Yorumları ve verdiğiniz yanıtları okuyunca mütevaziliğinize ve alanınızda kendinizden önce mesleğe başlayanlara ve fotoğraf sanatçılarına saygınız kadar, yeni başlamaya istekli fotoğrafseverlere gösterdiğiniz saygı da, alanınızda ciddi bir alt yapıya (işin teknik değil felsefi yanıyla da ustaları takip etmeniz) sahip olmanıza bir kez daha hayran kaldım.
    Hayata anlam katan projelerinizi ve sizi blogunuzdan keyifle takip etmeye devam edicem.Facebook kullanmıyorum : )
    Enerjiniz, ışığınız hiç sönmesin, sevgiler…
    Nilay AVŞAR

  • Emine Süvereklioğlu
    14 Haziran 2012 saat 15:19

    Merhaba Yeşim Hanım,

    Google araştırmalarım sırasında rastladığım bu makale,doğum fotoğrafçılığıyla ilgili merakıma ışık tuttu.Çok teşekkür ederim.

  • admin
    14 Haziran 2012 saat 16:00

    Emine Hanım,
    İlginiz için çok teşekkür ederim. Paylaşalım ki çoğalalım
    Sevgiler
    YSM

  • Ayşegül Özdemir
    17 Haziran 2012 saat 11:43

    Yeşim Hanım, geçen sene bu zamanlarda cevap alacağımı ummayarak mail atmıştım size, o kadar ilgilendiniz ki hayret etmiştim. Doğru yönlendirmelerinizle doğru adımlar attım. Şimdi bir sorum daha var; Ayça Oğuş’un atölyelerinden haberim var,peki siz doğum fotoğrafçılığı hakkında bir atölye veya kurs açmayı düşün müyor musunuz? Eğer böyle birşey yaparsanız ilk öğrenciniz ben olmak istiyorum. Emeklerinize sağlık..

  • kadın
    23 Temmuz 2012 saat 21:06

    Emeğinize sağlık yeşim hanım.. Çok güzel anlatmışsınız. 🙂

  • İLKNUR ATLI
    29 Ağustos 2012 saat 08:38

    merhaba yeşim hanım

    yazınızı okumadan bir önceki başka bir sayfada doğum fotoğrafçılığı hakkında bilgi almak istediğim başka bir fotoğrafçının sitesinde bu işe yeni başlayacakla olan arkadaşlara kesinlikle yol göstermeyeceğini yazdığını okuduğumda hayal kırıklığına uğradım daha sonra sizin sayfanızı gördüm havalara uçtum harika bilgiler vermişiniz.. fotoğrafçılık eğitimi aldım kendimce portre manzara fotoğrafları çekiyorum çevrem de bu tür fotoğraflar çekmem için destek veriyorlar size ait bir kurs olup olmadığını sormak istiyorum ve mutlaka bir kursa gidip bu iş üzerinde ciddileşmek istiyorum

  • remiye
    18 Eylül 2012 saat 13:56

    sevgili yeşim hanım,bende yurt dışında yaşayan ve bu işe gönül vermiş biri olarak ve şu sıralar ilk doğum çekimine giricek olmam nedeniyle sormak istiyorum,dediğiniz eğitimleri hatta doğum içinde aldım her türlü kuralı dikkatle özenle uyucağım benim endişem objektifim.nikon makinamda 18-105 ,3.5 f ve sigma 17-70 2.8 f li objektiflerimden hangisini kullanayım,birde vr sız 70-300 var ama ona gerek yoktur sanırım çok uzakta olmam gibi geliyor ne derisniz,ne yapmalıyım

  • alime
    21 Kasım 2012 saat 16:14

    Merhaba Yeşim Hanım;doğum fotoğrafçılığını yapmak çok istiyorum ama nerden başlayacağımı,nasıl yapacağımı bilmiyorum.Sizde yazınızda doğum fotoğrafçısı arayan anne adaylarına ( Doğum fotoğrafçısının tecrübesi, toplam kaç doğum fotoğrafladığı sormamız gereken ilk bilgidir bana göre. Tecrübeli olmayan biri ile çalışmak risklidir) demişsiniz.Doğru ama ilk başlayanın elinde zaten gösterecek fotoğrafları olmaz ki.O zaman ne yapılmalı?Lütfen bir yol gösterin.Sevgiler…

  • admin
    22 Kasım 2012 saat 08:36

    Sevgili Alime,
    Konuyla ilgili olarak ilk etrafındakilerin fotoğraflarını çekerek işe başlayabilirsin
    Ya da bir aile ile çekim yapacaksan bunun ilk deneyimin olduğunu hata yapabileceğini vb en baştan söylemelisin.
    Açıkçası süreçten çok nitelik önemlidir.
    Kendinden emin ve iyi fotoğraflara imza atıyorum demen tercih sebebi olabilir
    Bunu da çekimlerinle gösterebilirsin
    Başarılar dilerim
    YSM

  • alime
    22 Kasım 2012 saat 12:09

    Bilgileriniz için çok teşekkürler Yeşim Hanım.

  • berna
    10 Aralık 2012 saat 13:12

    Merhaba Yesım hnm ;
    Dogum fotografcılıgına gonul vermıs bırı olarak bızleri acık yureklilikle bilgilendirdiginiz icin tesekkürederim.
    Yakalsık 2 aydır temel fotografcılık egıtımı alıyorum ve bende yavas yavas cekim yapmak istiyorum etrafımdaki arkadaslarım sayesinde ilk işim icin fırsat arıyorum.
    Bugun bi arkadasımdan heber geldi 1 hafta icinde dogum yapıcak bi arkadası varmıs ,ben NIKON d90 kullanıyorum dıyaframım en fazla 3.5 a kadar acılabılıyor ISO ayarımı yuksek tutmam gereklı 800 yeterli olurmu daha yukseltmem gerekirmi sizce??
    Teknik anlamda en cok neye dikkat etmem gerekiyo dıyafram ve ıso dısında spesifik olarak benimle paylasabileceginiz farklı bilgileriniz varsa cok memnun olurum.
    Tesekkürederim.

  • admin
    10 Aralık 2012 saat 17:03

    Berna Hanım Merhaba,
    İlk çekiminiz olacağı için diyafram öncelikli çekim yapmanızı öneririm.ISO 800 sezeryan için yüksek olabilir aşırı pozlama ile karşılaşabilirsiniz.
    ISO’yu ortama göre ayarlayın derim. 3,5 diyafram iyidir 🙂
    Yazının içinde tüm detayları anlattığıma inanıyorum
    Bir çok kişinin de bu yazıyı okuyup ilk çekimini de yaptığına şahidim
    Rahat olun en iyi kareyi çekeceğinize hiç şüphem yok
    Sevgiler
    YSM

  • berna
    12 Aralık 2012 saat 13:28

    Merhaba Yesim hnm
    Mailime hemen geri donus yapmıs oldugunuz ıcın tesekkurederim
    bilgilerinizi dikkate alıcam, paylasmıs oldugunuz bilgide birsey dikkatimi cekti sezeryan ıcın yuksek olabilir demişsiniz normal dogumlarda farklımı oluyo ortamdaki ısık ayarı
    anlayamadım???

  • admin
    12 Aralık 2012 saat 13:38

    Sevgili berna,
    Sezeryanda ışık bol olur ben en son ışığa göre ayarlarım her zaman 🙂
    Normal doğumlar da zaten durum çok farklıdır
    Doğumhane ışığına göre ayarlamak yeterli oluyor genelde
    Başarılar
    YSM 🙂

  • Pingback:Doğum Fotoğrafçıları.. | Yeşim MUTLU Photo Blog
    08 Ocak 2013 saat 10:40

    […] Konu fotoğraf olunca susmak bilmiyorum. Konuya kaldığımız yerden devam edeyim. Doğum Fotoğrafçısı olmak istiyorsanız ve doğum fotoğrafı çekecekseniz daha önce yazdığım yazıya da bir göz atın […]

  • emine
    16 Ocak 2013 saat 10:08

    Merhaba Yeşim hanım
    Yazılarınızı okudukça çok hoşuma gitti bende fotografla ilgileniyorum ama amatör olarak fotograf çekmek benim için büyük bir zevk bunuda geliştirmek istiyorum
    profesyönel bi makina almak istiyorum ama ıso ve diyafram ayarlarını bilmiyorum bi eğitim almam lazım ve deneme çekimleri yapmam lazım
    siz bana hangi makinayı önerirsiniz ?
    benim şu aki araştırmalarım nıkon D3100 D3200 gibi düşünüyorum
    sizde bana bir fikir ve öneri verirseniz çok mutlu olurum
    sevgiler saygılar

  • admin
    17 Ocak 2013 saat 11:44

    Sevgili emine,
    Bütçene en uygun makinayı almanı öneririm
    Teknik içinde bir fotoğraf kurusna gidebilirsin.
    İstanbuldaysan bir çok kurs vb var
    Sevgiler
    YSM

  • Şahver Koçulu
    03 Şubat 2013 saat 20:17

    Ağzına sağlık canım 🙂

  • Aysenur
    25 Şubat 2013 saat 20:11

    Selamlar

    Bende Sony alfa 200 var objektifi de 18-70 öncelikle doğum fotoğrafı için yeterli mi değilse ne önerirsiniz ??

Yorum Yazın