Çocukların okulda ki başarıları gördükleri ilgiyle şefkatle doğru orantılı..

Phineas Gage (Temmuz, 1823 – 21 Mayıs, 1860) 

150 yıl önce New Yorkta geçirdiği akıl almaz kaza ve etkileriyle bilinmektedir. Gage, nöroloji, psikoloji ve ilgili bilim dallarının eğitim programlarında yer edinmiş bir vakadır. Phineas Gage demiryolu işçisiyken geçirdiği kazada  kalın demir bir çubuk beyninin sol lobunu parçalayarak geçmiştir fakat tek bir gözü işlevini kaybetse de usta yaşamda kalmıştır. Hatta kazadan sonra hemen ayağa kalkabilmiştir. Fakat bu kazadan sonra kişiliğinde ve davranışlarında değişiklikler görülmüştür ;arkadaşları ona artık “bizim Gage” diyememektedirler çünkü eskiden olan mükemmel gage kibar gage gıtmıs insanlarla iletişim kuramayan gage gelmiştir. İnsanlardan gittikçe uzaklaşmş karakterini tamamen kaybetmiş ve çok duygusal birine dönüşmüştür.

Bize de hayatta hep öyle olmuyor mu ? Bizim canım dediğimiz insanlar kaza geçirmese bile onları tanıyamadığımız hallere dönüşüyorlar…

Tan -Brocanın tanı –

Broca kendini çok özel bir hastaya adamıştı . Bu hasta özeldi sorunu ise aphasıaydı yani dili kullanma zorluğu. Çünkü hastanın tek söyleyebildiği kelime “tan”dı. Hastaya ne sorulursa sorulsun hastanın cevabı değişmiyor cevabı “tan, tan ve tan “ oluyordu. İlginç olan bir başka şey ise yazıda da “tan “ yazabilmesiydi. Maalesef hasta kendini “tan “ kelimesi dışında ifade edemiyordu. Bir kaç hafta sonra Tan öldü ve Tan öldükten sonra sol frontal lobunda Broca bır lezyon buldu. Bu bulgu ise çok önemliydi. Çünkü o günden itibaren beyindeki konuşma bölgesi “Brocanın bölümü” olarak geçmeye başladı. Broca sağ ve sol emisfeler arasındaki farkı ilk defa belirledı ve beynin sol tarafının vucüdun sağını, sağ tarafının vücudun solunu kontrol ettiğini ortaya çıkardı…

Melis'in instagram fotoğraflarından..

Melis’in instagram fotoğraflarından..

Beyin ve kültürler….

Afrika’da bazı kabilelerde hediye yollamak kabalık belirtisi hatta “ben senden hediye alacak kadar küçük mü düştüm “ demekmiş . Kızılderililer de bu değişik geleneği sürdürmüş ne kadar ilginç değil mi? Kültür kişiden kişiye ne kadar değişebiliyor hatta Kızılderililer eskiden savaş halinde oldukları kabilelere kanolar dolusu hediye yollarlarmış…

İkizler üzerinde yapılan değişik bir deney

İkizlere ebeveynler farklı derecelerde ilgileniyorlar . İkizlerin genetik kodları aynı olduğundan amaç ebeveynlerin davranışlarının okul hayatına etkisini göstermek.

İkizleri karsılaştırılıyorlar . İlgilenme oranı yüksek olan ikiz okulda daha çok güven sağlıyor daha rekabet ruhlu oluyor. Bu da bize gösteriyor ki çocukların okulda ki başarıları bile gördükleri ilgiyle şefkatle doğru orantılı.

Mutlu haftalar

Melis Kösoğlu Yeditepe Üniversitesi Psikoloji 1.sınıf Öğrencisi

meliskosoglu@hotmail.com

Twitterİnstagram

Yorum yok

Yorum Yazın