Bilgisayar ve Fare Kullanmak Neden El ve EL Bileği Ağrılarına Neden Oluyor?

Zaman zaman hepimizin başına gelen bir durum. Bilgisayar kullanırken el bileğinde ya da el de ağrı sevimsiz bir durum. Bir de fare kullandığınız parmakta hissizlik oluyorsa vay halinize. Başıma gelen ne varsa doktora danışmak birincil. Yine sağ olsun doktorum Doç Dr İsmail Bülent Özçelik onca iş yoğunluğunun arasında bana yardımcı oldu. Bir de yazı istedim kendisinden kırmadı. Sizin de buna benzer ağrılarınız oluyorsa takip edin. gerektiğinde de doktora danışmayı ihmal etmeyin.

Doç Dr İsmail Bülent Özçelik’e çok teşekkürler bu güzel paylaşımı için.

YSM

Yesim_Mutlu_art_Citizen-(11)

Bilgisayar ve Fare Kullanmak Neden El ve El Bileği Ağrılarına Neden Oluyor?

Bilgisayar kullanımı sırasında tuş takımı ve fare yardımı ile sağlanmaktadır. Bilgisayar kullanımı sırasında tekrarlayan olağan devamlı zorlayıcı pozisyonda küçük hareketler rahatsızlığa el ve el bileği ağrısına neden olabilir.

Çalışma masası, tuş takımı, fare ve ekran yerleşimi ,pozisyon , çalışmaya ara verip vermeme , iş saati ve dinlenme periyotları bu rahatsızlıkların oluşumunu etkileyen faktörlerdir.   

Fare kullanımı neden el ve el bileği ağrılarına neden oluyor?

Fare kullanımı sırasında kullanıcı el ve el bileğine parmak ve başparmağına küçük ve belirgin hareketler yaptırmaktadır.  Pozisyon verirken , fareyi hareket ettirirken , farenin tuşlarına basarken eldeki ve el bileğindeki kaslar ve bağlar tekrarlayan hareketler nedeni ile aşırı yorulur ve etkilenir.Buda el ve el bileğinde ağrıların oluşumuna yol açabilir.

Ayrıca birçok bilgisayar yeleştirilen yerde yetersiz yer ve kullanışsız masalar nedeniyle fare ve klavye kullanımı zorlaşmaktadır. Fare yerleşimine özellikle dikkat edilmelidir. Kullanım sırasında fareye kolay ulaşılabilecek konum ve rahat hareket sağlayacak yerleşim sağlanması önemlidir. Uzun kullanım sırasında kolun uzun süre desteksiz şekilde havada tutulması sakıncalıdır. Mutlaka kolun destek alacağı kadar uzunlukta masalar kullanılmalıdır. Uzun süre kolun dayanacağı bir yer olmadan kullanımı dirsek omuz ve boyun ağrılarına neden olabilir. Özellikle bilgisayar masasının boyut ve yerleşimi ve bu masanın dizaynında kişisel olarak klavye ve fare yerleşiminin yapılması önemlidir

Devam eden ağrı durumunda neler yapılmalı?

Belirli aralıklar verilerek aşırı zorlanmadan kaçınılmalıdır.Tırnaklarınızın kısa kesilmesi kullanım kolaylığı yaratır. El ve el bileğinize tırnaklarınıza yük vermemek için vereceğiniz pozisyon değişiklerinin gereği kalmaz. Oturma ve masa yerleşim şekli klavye ve fare pozisyonunu ergonomik hale getirin , Oturma şeklinizi düzeltin. El bileği ve önkol altına destek konularak eklemler üzerine verilen sürekli yüklenmelerden kurtulmak fayda sağlayabilir.Alternatif fare  ve klavye kullanımı deneyin ve Bir süre bilgisayara dokunmayın kendinize izin verin

Hala ağrılarınız devam ediyor ise doktora başvurun çünkü ağrılarınızın nedenini artık araştırmanız gerekiyor.Bu ağrının nedenleri muayene , film ve bilgisayarlı tetkikler ve labaratuvar  yardımı ile araştırılmalı. Bazı ağrılar belirli süre el bileği fonksiyonel ateli kullanmakla gerileyebilmekte.Kronik bilgisayar kullanımında artan riskler arasında tendon sıkışması(De-quervian hastalığı,tetik parmak); tendon kılıfı hasarlanmaları (tenosinovit); sinir sıkışması ( dirsek seviyesi sinir sıkışması) ; bağ hasarlanmaları (karpal instabilite); el bileği menisküs hasarlanmaları (TFCC hasarlanmaları) vb. sayılabilir. Bu hastalıkların hepsinin ayrı bulguları mevcuttur.  Ama genellikle ilk tedavi el ve el bileği kullanım  alışkanlıkların ve kullanım şeklinin değiştirlmesi, sonra dinlenme ve dinlendirici atel kullanımı eğer ağrılar devam ediyor ise değişik tedavi yöntemlerine geçilmesi şeklindedir. Bazen steroid enjeksiyonları faydalı olabilsede tekrarlayan uygulamalarda yan etkilerin oluşması nedeni ile sık kullanımı uygun değildir. Hatta çok kısıtlı uygulanmalıdır. Eğer ağrılar devamlı hal almışsa günlük yaşamı  ve gece uykularını bozacak şekilde ağrı var ise cerrahi müdahaleler düşünülmelidir.

Doç Dr İsmail Bülent Özçelik
www.ortopedidoktor.com
www.elcerrahi.com
www.handsurgeryturkey.com

Yorum yok

Yorum Yazın