Bebek Bakışıyla Dünya!.

Çarşamba akşamı harika bir etkinliğe katıldım. İş yoğunluğumdan dolayı maalesef bir çok kişiye verdiğim sözü tutamadım ve ancak oturdum yazabiliyorum. Öncelikle merakla bekleyen kişilerden özür diliyorum. Şimdi kısaca size de özetleyeyim.

Fotograf Prima arşivi

Prima;  P&G’nin Londra 2012 Olimpiyat Oyunları Sponsorluğu Kapsamında  “Prima Küçük Şampiyonlar Oyun Alanı” projesini hayata geçirmiş. Biz de bu deneyimi yaşamak için bir çok blogger anneyle birlikte Kanyon’da bir araya geldik. Prima’nın konuğu olarak Türkiye’ye ilk kez gelen, bebek hareketleri konusunda dünyanın önde gelen otoritelerinden biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Karen Adolph ve Ebru Şallı Tan ile birlikte keyifli ve bilgilendirici saatler geçirdik. Karen ve Ebru ile ilgili düşüncelerimi proje bilgisinden sonra yazacağım dikkatle okuyunuz lütfen.

YSM instagram 🙂

İşte nedir bu proje derseniz; Prima annelerin bebek bakışıyla dünyayı onların gözünden görmesini sağlamak için çok keyifli bir oyun alanı geliştirmiş. Bu oyun  alanı aynı zamanda Türkiye genelindeki çeşitli AVM Migros mağazalarında kurulacakmış. İki çocuk annesi ve kusursuz bir fiziği olan ve spor denince akla gelen ilk isim Ebru Şallı Tan ile  de birlikte tüm annelerin birlikte olması içinde  buluşmalar planlamışlar. Bu buluşmalar  da Ebru Şallı Tan  28 Nisan’da İstanbul Cevahir, 5 Mayıs’ta Torium, 26 Mayıs’ta Capacity ’AVM’de ve 16 Haziran’da Ankara’da Anka-Mall’da kurulacak alanlarda anne ve bebekleriyle buluşacak.

@Devletşah&YSM

Alanlarda benim de deneyimlediğim gibi bebeklerin  sandalye itme, koltuğa tutunarak ayağa kalkma gibi gün içinde sürekli yaptıkları aktiviteleri anneler yaşayacak. Anneler sallanan bir zeminde denge sağlamak, dev bir sandalyeye tırmanmak gibi kendi boylarına göre yaratılmış zorluklarla dünyayı bebeklerinin gözlerinden görebilecek.  Prima Oyun Alanları’nı ziyaret etmek ve daha fazla bilgi almak isterseniz  www.prima.com.tr ve facebook.com/PrimaDunyasi tık tık lütfen..

Karen Adolph by YSM İnstagram

Şimdi bu işin proje kısmıydı. Sizlere Prima’nın katkılarıyla tanışma fırsatı bulduğumuz Prof. Dr. Karen Adolph’tan bahsetmek istiyorum. Karen’de Heidi Murkoff gibi sıfır beden bir kadın.  Eh bir de bebeklerin hareketleri üzerine uzun uzun çalışmalar yapınca onunda bir bebek kadar hareketli olduğunu ve sebebinin bu olabileceğini düşünüyor insan.

Karen, bebeklerin yeteneğini dünyayı keşfetmek ve kendini ifade etmek için kullandığını belirtirken, her bebeğin doğduğu andan itibaren bir atlet gibi antrenman yaptığını anlattı. Bir bebek:

  • 3 aylıkken 3-6 milyon arası göz hareketi yapıyormuş
  • 11. aya geldiklerinde de bir objeyi bir saat inceliyormuş
  • 14.aya geldiğinde bir futbol sahasını 17 kez turluyor
  • 18 aya geldiğinde bir futbol sahasını 36 kez turluyor ve 100 kere düşüyormuş.

Karen, bu hareketlerin eşdeğerlerinin sadece olimpiyat atletleri ve müzisyenler de olduğunu da bizlere anlattı. Bebekler ne kadar aynı hareketleri tekrar ederse daha yere basan adımlar atıyormuş.  Annelerde bebeklerin koçları 🙂 sakın unutmayın.

Bebeklerin bilişsel alımlama süreci boyunca kalıplar edindiğini ve bu kalıpları kaydettiğini de ayrıca belirtti. Bebekler ancak oturduktan sonra nesneleri üç boyutlu algılayıp tanıyabiliyormuş. Oturmaya başlamadan önce dünyayı iki boyutlu görüyormuş bebekler.
Karen diyor ki:
  • Tüm bebekler mağara döneminde ki gibi çok fazla hareket etsin  
  • Bebeklere hareket özgürlüğü tanıyın.
  • Bebeğinizi farklı hareketler denemesi için cesaretlendirin. Sırtüstü yatsın, otursun, yerçekimine karşı hareket etsin.
  • Dünyayı keşfetmeleri için oyuncakları dışında günlük hayattan farklı objeler de verin, mutfak kapları, kaşık, dergi gibi.
  • Bireyselliğine saygı duyun. Her bebek birbirinden farklıdır. Yeni becerileri farklı zamanlarda ve farklı şekillerde öğrenirler.
  • Bebeğinizin gelişiminin keyfine varın. Emme, emekleme, yürüme gibi hareketlerin hepsi küçük şampiyonunuz için muhteşem başarılar… Bebeğinizi kutlayın!
  • İphone la bu kadar oluyor 🙂

Karen’den sonra Ebru Şallı Tan bizlerle kendi deneyimlerini paylaştı. Bebeğinde ki kolik problemini masaj ve spor ile nasıl çözüme ulaştırdığını büyük oğlunun okulunda yaptırdığı spor sonrası çocukların mutluluğunu anlattı.  Ebru Şallı Tan sımsıcak bir anne. Gözleri pırıl pırıl ve çocuklarını anlatırken daha önce çok anne de gördüğüm gibi duruşu değişiyor. Gözleri gülen kadınlara bayılıyorum ben.

Soru cevap kısmında benim merak ettiğim ve yeterli kaynak bulamadığım bir konu vardı. Malum Mira’nın kalça problemi nedeniyle uzun süre ortez kullandık. Mira ne emekledi ne de diğer bebeklerin yaptığı gibi oturabildi, ne de yüz üstü süründü. Ortezli bir yaş geçirdik. Karen’e ortez kullanan bebeklerin diğer bebekler gibi hareket etmemesinin ileriki yaşamında etki yaratıp yaratmayacağını sordum. O da sağlık nedeniyle ortez gibi tıbbi destek kullanan bebeklerin bu süreci geçirmesinin diğer bebeklerden farklı olmadığını ve daha sonraki yürüme koşma vb gibi  hayatını etkilemediğini sağlıklı bebek gibi bu deneyimleri yaşamışcasına hayatına devam ettiğini gözlemlediğini belirtti.

Fotoğraf Prima arşivinden

Konuyla ilgili bir çok blogda ve web de yazı bulabilirsiniz bunlar benim gözümle aktarmak istediklerim. Prima ayrıca “Bebek Hareketleri Hakkında İlginç Bilgileri ” bizimle paylaşmış ama çok uzun. İsteyen olursa size mail atarım. Yorum yazın bilgileri istiyorum deyin ben size maillerim. Ha bu arada Ebru Şallı Tan’da çok yakında YSM Blog’da röportaj ile yerini alabilir ne dersiniz?

YSM-primasever

 

2 Yorum
  • Nazmiye
    22 Aralık 2020 saat 17:50

    Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık 🙂

  • Yeşim MUTLU
    23 Aralık 2020 saat 17:03

    Teşekkür ederim.

Yorum Yazın