Sokak Fotoğrafçılığının Günümüzdeki Yeri

Yazıma öncelikle sizlere sokak fotoğrafçılığını asıl hatlarıyla tanıtarak başlayacağım, dahasında ise günümüzdeki yeri ile ilgili birkaç görüşümü bildireceğim.

Kadrajlamanın ve zamanlamanın olmazsa olmaz olduğu,temelinde insan yaşamı, bir obje ya da kentsel çevreyi barındırıp insan karakterinin de yansılamalarıyla hayata geçirilmiş fotoğrafçılık türüdür. Sokak fotoğrafçılığı temelinde başka fotoğraf türlerini de barındıracak kadar geniş kapsamlıdır. Günümüzde Belgesel fotoğrafçılığı ile de desteklenmektedir, fakat sokak fotoğrafçılığını belgesel fotoğrafçılığından ayıran en önemli faktörler ise toplumu sahneleyen bir ayna olması ,kontrol edilemeyen sahneleri ve fark edilmeyen hususları temel almasıdır. En iyilerin öne çıkmasını sağlayan belirleyici an( decisive moment) ve gizli çekimler ( candid photos),günümüzde profesyonel sokak fotoğrafçılığının temelini oluşturmaktadır.

IMG_1360

Aslında sosyolojik olarak incelendiğinde,ülkemiz Türkiye sokak fotoğrafçılığı için bulunmaz bir cevherdir, ama sokaktaki insan çekimlerinin daha zor olması ve amatör arkadaşların çekimser tutumu,insan fotoğraflarındansa daha çok kentsel(urban) fotoğrafları bizim karşımıza çıkarır,daha kötümser davranıp üstüne konuşmak gerekirse , bu süreçte sosyal medya  üzerinden izlediğiniz sokak fotoğraflarının %90 gibi büyük bir orana dahil kısmı,aslında sokak fotoğrafçılığı kriterlerine uymamaktadır.Bunun en büyük etkisi de fotoğrafla ilgilenmek isteyen arkadaşların sosyal medyadaki takipçisi fazla amatör fotoğrafçılardan etkilenmeleridir.Onlar gibi çekmek daha fazla takipçi getirir inancı , koskoca beynin özgünlüğünü elinden alıp götüren en büyük sorundur.Ve şu sıralar sokak fotoğrafçılığı ,sosyal medyanın ve akıllı telefonların da etkisiyle özgünlüğünü yitirmeye başlamıştır.Herkesin sokakta herşeyi çeker olduğu süreçte biriken bu fotoğraf havuzundan ,iyi fotoğrafların ve iyi fotoğrafçıların sivrilmesi hayli zor bir hal aldı. Sizlerin güzel bakışlarıyla ,iyi arkadaşların ve iyi fotoğrafların hakettikleri yere geleceği inancımı korumaktayım.     

     IMG_9258

Bu süreçte, bu işe yıllarını vermiş biri olarak sizlere yapacağım en büyük öneri ,fotoğraf makinasını tam anlamıyla tanımanızdır.Eğer sokakta birşeyler çekip ,kendi özgün sanatınızı icra etmek istiyorsanız , biraz sosyoloji, biraz psikoloji , biraz matematik olmazsa olmazlardandır, tabiki sporu unutmamak lazım malum iyi bir fotoğraf için çok uzun bir yol yürümeniz gerekebilir.Bu yazıda sizlere teknik bilgiden çok kendi bakış açımı sunmaya çalıştım, beni takip ederseniz gelecekteki yazılarımda diğer fotoğrafçılık türleri hakkında da bildiklerimi sizlerle paylaşacağım .

Hoşçakalın…

Ufuk Altunkaş

Fotoğraf Sanatçısı

Facebook, Twitter, Instagram 

IMG_5916

IMG_6150

IMG_7177

IMG_8329

IMG_8260                                                                                                                                   

4 Yorum
  • Mücahit M.
    07 Şubat 2016 saat 03:25

    Çok güzel yazmışsınız. Sokak fotoğrafçılığın önündeki en büyük engel bizim çekingenliğimiz ve ülkem insanın fotoğraf makinesine pek alışkın olmaması. Sokakta herhangi birini fotoğraflamaya kalktığımızda, gazeteci misin, neden fotoğrafımı çekiyorsun tarzında sorularla karşılaşıyoruz. Umarım sokak fotoğrafçılığı ülkemizde daha iyi yerlere gelir. İyi günler.

  • Yeşim MUTLU
    08 Şubat 2016 saat 16:28

    Teşekkür ederim
    Ufuk Altunkaş yazının sahibi başarılı bir sokak fotoğrafçısıdır 🙂

  • seren
    18 Mayıs 2016 saat 09:01

    ellerinize ve emeğinize sağlık çok doğru bir konuya değinmişssiniz. İnşallah sokak fotoğrafçılığı ilerleyen yıllarda daha güzel yerlerde olur. teşekkürler yeşim hn.

  • Yeşim MUTLU
    18 Mayıs 2016 saat 18:39

    Teşekkür ederim Sevgili Ufuk Altunkaş yazısı ve paylaşımı

Yorum Yazın