Şeker Yaşlandırıyor ve Kırıştırıyor mu?

Bugün ChicScience Misafir blogcu oluyor. Kendisinin sitesini keşfettiğim günden ve tanıştığımdan bu yana Ebru hayatımın en güzel hediyesi. Kendi satırlarıyla “A.B.D. de yaşayan bir bilim kadını, meraklı bir kedi! ChicScience blogu renkli kozmetikler ağırlıklı olmak üzere güzellik ürünleri, moda trendleri ve bilimsel gelişmeler hakkında bilgileri meraklısıyla paylaşmak amacıyla başladı. Her ne kadar yağlı cilde sahip olmak ileride ise yarıyorsa da, butun hayatim boyunca herseye tepki gösteren, akne gelişimine eğilimli yağlı bir cilt nedeniyle devamlı ürün değiştirmek zorunda kaldım.  Sonuç: içerikler hakkında devam eden bir merak… ChicScience yazarlığı dışında ne yaparım?  Ben bir bilim adamıyım (kadınıyım) ve uzmanlığım moleküler immunoloji ve immunotoksikoloji uzerine.  Yeni şeyler öğrenmeyi ve bunları paylaşmayı seviyorum.  Bilgi paylaştıkca artar. Kedi hastasıyım. ABD ‘de yanımda iki Ragdoll kedim ve Turkiye’de artık annemin kedisi dünya şekeri tek dişli bir Siyam kedim var.”

Paşa Karpuzoğlu

Paşa Karpuzoğlu

Biliyorsunuz ben de insülin direnci var ve şeker ile ilişkimiz hiç iyi değil. Azıcık gözüm kaysa yağlanma ve kilo cabası. İlaç vb de yan etkileri sebebiyle zorlanıyor bu YSM . Spor ve kontrollü beslenme ile dirence direniyorum. Ebru’nun blogunda Şeker Yaşlandırıyor ve Kırıştırıyor mu?” başlıklı yazısını görünce bunu bloga taşımak istedim. Kendisinden yazılı izin aldım ve bu yazıyı sizlerle paylaşıyorum. Yazının orjinali http://www.drebru.com sitesinde ye alıyor. 

http://www.drebru.com

http://www.drebru.com

Şeker seven biri olarak birbirinden lezzetli kekler, baklavalar, börekler, dondurmalardan uzak durmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ne kadar lezzetli ve çekici olsalar da şekerin istenmeyen etkilerini vücut ve cildimde görmemek icin dikkat ediyorum. Şeker diyince aklınıza sadece bildiğiniz rafine şeker gelmesin. Yüksek karbohidratlı yiyecekler de (ekmek, pilavlar, börekler, çörekler) vücutta şekere dönüşüyor.

İki dakikalık lezzet, hayat boyu kurtulamadığımız yağlar ve yüzde kırışıklıklar haline gelebilir.

Çok şeker yemek cildimizi nasıl etkileyebilir?

1-Enflammasyon

Sindirim sistemindeki bağışıklık hücrelerinin %70’i hergün yediğimiz yiyeceklerle direkt ilişkide.

Bu ilişki bağışıklık sisteminin yiyeceklerde bulunabilecek bakteri veya virüsleri tanımlamasına ve vücudu bunlara karşı savunmasını sağlıyor. Bağışıklık sistemi ayrıca yiyeceklerde bulunabilecek allerjen maddelerle tetiklenebiliyor. Tüm bu faktörler bağışıklık sisteminin harekete geçmesine ve enflammasyona neden olabiliyor. Çok fazla şekerin cildi istenmeyen şekilde etkilemesi enflammasyon ve ileri glikasyon ürünlerinin (Advanced Glycation End products) yani AGE oluşumunu arttırarak oluyor.

AGEler nedir? 

AGEler glukoz, fruktoz gibi şeker yapı taşlarına proteinlerin bağlanmasıyla oluşan bozunmuş capraz bağlantılı proteinlerdir.

AGEler vücutta hücrelere zarar verebilecek oksidatif ve enflammatuar işlemleri artırıyorlar. Daha çok AGE üretildikce vücut AGElerden kurtulmaya çalışır ve bu sırada bağışıklık sistemi enflammatuar aracıları olan sitokinlerden daha çok üreterek enflammatuar tepkinin daha artmasına neden olur. Daha fazla şeker yemekle beslenen bir döngü gibi düşünün.

Ciltteki enflammasyonun ana işaretleri kızarıklık, şişme veya sivilce gibi oluşumların artmasıdır. AGE ilişkili bu istenmeyen oluşumları engellemek için şeker kullanımını (beyaz veya kahverengi şeker, rafine şekerler, yüksek karbohidratlı yiyecekler, şuruplar) en aza indirgeyin veya tamamen durdurun. Canınız şeker istediğinde şekeri az olan taze meyveleri tercih edin.

2-Kırışıklıklar ve Yaşlanma

Çok şeker yemek ciltte kırışıklıklara neden olabileceği gibi cansız görünmesine ve kırışıklıklara neden oluyor.

En basit anlatımıyla şeker cildin sıkılığını ve elastikiyetini sağlayan güçlü ve sağlıklı kollajene saldırıyor ve kollajen zamanla parçalanıyor. Şeker bazlı bu saldırının arkasında şekerin neden olduğu AGEler var. Daha çok şeker yedikce, vücut daha çok AGE üretiyor. 

Sonuç? 

Yüksek miktardaki AGEler dayanıklı ve sağlam kollajen ve elastine daha çok zarar veriyor. Kollajen ve elastin hasar gördüğünde artık cildi destekleyemiyor, ciltte sarkma ve kırışıklıklar başlıyor.

Fazla şeker=Fazla AGE=Sarkmalar ve kırışıklıklar!

Ciltte şeker ve AGE bazlı yaşlanma 35 yaş civarı başlıyor ve iç yaşlanma ile beraber artıyor. Güneş korumasına dikkat etmemiz için baska bir neden daha.  Güneş ışığı şeker ve AGElerin neden olduğu yaşlanmayı hızlandırıyor. Şeker ve karbohidratlı yiyecekleri çok tüketiyorsanız şeker bazlı enflammasyon ve yaşlanmayı 35 yaşından daha önce yaşayabilirsiniz.

3-Serbest Radikaller

Serbest radikaller enflammasyonu ve DNA hasarını tetikleyerek yaşlılığa bağlı hastalıklar, yaşlanma ve hatta kansere neden olabiliyorlar. Serbest radikallerin seviyesini kontrolde tutmak için şeker gibi tetikleyici faktörlerden kaçınmak ve serbest radikallere karşı savasan antioksidanca zengin taze sebze ve düşük şekerli meyveleri tercih etmek gerekiyor.

4- Dehidrasyon

Şekerin yanı sıra vücut nişastalı ve yüksek karbohidratlı (ekmek, pirinç, kek, makarna) gibi yiyecekleri şekere döndürüyor.

Bu yiyeceklerin fazlası vöcutta dehidrasyona yani su kaybına neden olabilirler. Vücutta suyun azalması cildin cansızlaşmasına ve kırışıklıkların artıp derinleşmesine yol açacaktır.

Güzel parlak bir cilt için şekerli yiyeceklerden uzak durup bol su içmek en iyisi.

Cildimdeki Şeker Hasarını Azaltabilir miyim?

İyi haber: şekerin ciltte neden olduğu hasarı engellemek için hic bir zaman çok geç değil. Şeker ve AGElere bağlı zarara karşı önlemler alabiliriz.

Bu önlemlerden biri şekeri yeme düzenimizden çıkararak cilde eski parlaklığını geri vermek. Bir çeşit şeker detox diyeti olarak tanımlayabilirim. Özellikle sağlıklı, doğal ve taze yiyeceklerin ağırlıkta olduğu yeme düzeni benim yıllardır tercih ettiğim bir çözüm. Bazen sıcacık bir börek veya lezzetli bir dondurmayı dayanamayıp yiyorum.

Ama hemen sağlıklı yeme düzenine dönmeye özen gösteriyorum ve eski dengeme dönmek için başka bir yazıda değineceğim detox diyetimi uyguluyorum.  Düşük şekerli düşük karbohidratlı ve yüksek fiberli taze yiyecekler AGElerin seviyesini azaltacak ve neden olduğu oksidasyon ve enflammasyonu indirgeyecektir.  Cildi desteklemek için bol su içmeyi unutmuyoruz.

Cildin elastikiyetini retinoid iceren (retinol) ürünlerle destekleyebiliriz. Dertmatologunuza cildiniz icin en uygun retinoid içeren ürünün hangisi olduğunu sorun veya mutlaka danışarak kullanın. Güneş korumanızı kullanmayı cildi yaşlanmaya karşı korumak için ihmal etmeyin.

:)

Dr.Ebru

Dip not: Bu yazi reçete, ilaç, medikal veya tedavi edici tıbbi önerilerin yerine kullanılma amacını taşımamaktadır. Bu nedenle, sağlığınızla ilgili konularda, lütfen profesyonel sağlık personeline danışınız.

Bilimsel Kaynaklar

Jenkins DJ, Kendall CW, Augustin LS, Franceschi S, Hamidi M, Marchie A, Jenkins AL, Axelsen M.Glycemic index: overview of implications in health and disease. Am J Clin Nutr. 2002 Jul;76(1):266S-73S.

Jeanmaire C, Danoux L, Pauly G.Glycation during human dermal intrinsic and actinic ageing: an in vivo and in vitro model study. Br J Dermatol. 2001 Jul;145(1):10-8.

Peppa M, Uribarri J, Vlassara H. Aging and glycoxidant stress. Hormones (Athens). 2008 Apr-Jun;7(2):123-32.

Pageon H. Reaction of glycation and human skin: the effects on the skin and its components, reconstructed skin as a model. Pathol Biol (Paris). 2010 Jun;58(3):226-31.

Farris PK. Innovative cosmeceuticals: sirtuin activators and anti-glycation compounds. Semin Cutan Med Surg. 2011 Sep;30(3):163-6. doi: 10.1016/j.sder.2011.05.004.

Avery NC, Bailey AJ. The effects of the Maillard reaction on the physical properties and cell interactions of collagen. Pathol Biol (Paris). 2006 Sep;54(7):387-95.

Masaki H. Role of antioxidants in the skin: anti-aging effects. J Dermatol Sci. 2010 May;58(2):85-90.

Khansari N, Shakiba Y, Mahmoudi M. Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2009 Jan;3(1):73-80.

Yorum yok

Yorum Yazın