Post Yapma, Beğenme, Sadece Yaşa!

Gün içinde kaç kez telefonunuza bakıyorsunuz? “Çok az, arada sosyal medya hesaplarıma bakıyorum” deseniz bile sadece saate bakmak için bile günde en az 24 kez tıklıyoruz. Ki araştırmalar bu tıklamanın 24’ün ok üzerinde olduğunu gösteriyor. Gözümüzü açıyoruz telefon, yastığa başımızı koymadan önce son kez telefon. Telefonla yatar, kalkar, yaşar olduk. Oysa hayat avuçlarımızın içinden akıp gidiyor.

2012 yılına kadar hayatımda telefon ve sosyal medya beni yönetirdi. O sıralar kendim için tam bir bağımlı tanımı yanlış olmaz. 7/24 elimde telefon; sanki bildirimler, paylaşımlar kaçıyor. Neyseki bu durum çok geride kaldı. 

Benim durumum geride kalsa da etrafımdaki herkesin telefona yapışık yaşama hali artarak devam ediyor. Bazen öyle oluyor ki arkadaşımla konuşurken havaya konuştuğumu hissediyorum. Siz de yaşamışsınızdır, heyecanla konuşurken karşınızdaki telefonuna bakıp çok acil olduğunu düşündüğü kedi ya da komik videolara beğeni yapmaktadır. Ya da whatsapp grubunda gelen son mesaja cevap vermektedir.

Ekran bağımlılığı, televizyon, Ipad, telefon gibi herhangi bir teknolojik cihazda görülebilecek bir durumdur. 2019’da yaşıyorsanız ekran bağımlılığının ya kenarına ya da köşesine değdiğinizi düşünüyorum. Teknolojisiz yolumuzu bulamadığımız bu dünyada, ekran bağımlılığından söz etmenin artık doğal ve teknolojinin hayatımıza gelmesiyle normal ve konuşulması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. 

Kendimizi uçlarda görmesek de hepimiz konu ekran bağımlılığı olduğunda ortalarda bir yerlerdeyiz. Bazımız ekrana bakmazsa kendini rahatsız hissederken, bazılarımızsa, en mutlu günlerinde bile o anı paylaşmak istemeyip telefonlarını hep uzakta tutanlardan. İster ekran bağımlılığınızdan uzak durmak için 10 maddede sosyal medya detoksuyla kendinizi kısıtlayın, ister teknolojiden yararlandığımız bu yılda ekranlardan uzak durduğunuz için kendinizi tebrik edin. Her iki koşulda da aslında ekranlardan etkileniyorsunuz. Ben 2 koşulun da ortasında durma taraftarıyım. Ve kendimi ortalarda gören biri olarak, sizi de yanıma çekmek istiyorum. Göreceksiniz ne sosyal medyasız ne de çok fazla sosyal medyayla olmuyor. En iyisi tam ortası. O zaman gelin, hep beraber ekran bağımlılığımız varsa neler yapabiliriz konuşalım!

Ekran Bağımlılığınızı Düşürmek İçin Öneriler

Yaşasın Retro! 

Bence her gün retro olmak çok güzel! Neden 2019’da da olsak geri dönmeyelim ki? Ekranlardan uzak durma adına, eskiden ekranlar olmadığı zaman neler ile uğraştığımızı düşünebiliriz. Mesela öncelikle bunu düşünmeniz için sizden bir ricam olacak. Hayatınızda bu kadar ekranların yer tutmadığı bir zamanı düşünmenizi istiyorum. Bu hangi yıldı? Bu yılda ekranlar olmadığı için gününüzün zamanını en çok neye ayırıyordunuz? Bu yılı düşündüğünüzde hoşunuza giden en çok şey nedir? Peki, neden retro’yu günümüze getirmeyelim! O zaman en çok sevdiğiniz şeyi düşündükten sonra o durumu gününüze eklemenizi rica edeceğim! Bir hafta böyle devam edin, bakalım hayatınız ekransız nasılmış? 

Bir ricam daha olacak! Tabi ki minik bir ekleme yaptıktan sonra neden bir çıkarma da yapmayasınız? O zaman sizden ekranlarla geçirdiğiniz sürenin yarısını kısmanızı ve bu aktiviteyle uğraşmanızı rica edeceğim. Bu aktiviteyi geliştirmeniz gereken bir kas gibi düşünebilirsiniz. “Ne kadar “Retro” o kadar az ekran” mottomuz bu! Ekleme çıkarma haftanızın nasıl geçtiğini çok merak ediyorum. Umarım elinizin ekrana gitmeyeceği kadar keyifli bir hafta olmuştur. Bana da geri dönüş olarak bu haftanın nasıl geçtiğini yorum yazmayı unutmayın olur mu? Eğer hoşunuza giderse, bu süreyi aylık, 2 aylık olarak da arttırabilirsiniz! Size kalmış, unutmayın ne kadar “Retro” o kadar az ekran!

Ekranlarda bu kadar beğendiğiniz ne? En çok nelerle vakit geçiriyorsunuz? Neler çok hoşunuza gidiyor? Ya da neler hoşunuza gitmiyor? 

Ya size ekranlarda geçirdiğiniz zamanın sizi anlattığını söylesem! Tabi ki sizi anlatıyor, o zaman düşünün bakalım en çok ekranda nelerle vakit geçiriyorsunuz? Diyelim mutfakta vakit geçirmeyi çok seviyorsunuz ve hayatınızda mutfakla uğraşmayı çok seviyorsunuz. O zaman mutfak videoları izlediğinizi tahmin edebilirim. Peki, o zaman neden biraz yemek yapma videoları izlemek yerine kitapları karıştırmayasınız? Kitaplarınızın aralarında pudra şekerleri, çikolata kalıntıları, hem geri dönüp baktığınızda daha çok anınız kalacağına eminim!

Günümüzde ekranlar ilişkilerimizi etkiliyor. 

Bu etki pozitif ya da negatif yönlü olabileceği gibi bu etkinin yönü kişiden kişiye göre değişmekte. Bu yüzden, ekranların ilişkilerimizi negatif etkilediğini düşündüğümüz senaryoda, neden ekranlardan uzaklaşmak için daha çok sosyalleşmeyelim? Bunu tam tersi bir mekanizma gibi düşünün. Ekranlar bizim ilişkilerimizi etkiliyor, o zaman biz de ekransız zamanlarımız gibi ilişkilerimize odaklanırsak, hayatımızda ekranın öneminin azalacağını düşünüyorum. 

Çocuklarınıza önem verdiğinize eminim. 

Peki, onlara ekranlı bir gelecek bırakmak istediğinize emin misiniz? Ekranlar ve çocuk gelişimi üzerine birçok araştırma var fakat araştırmalarının sayısının fazla olmasına rağmen bu konuda henüz net bir fikir yok. Ben bir anne olarak çocuklarımı ekrana rahat rahat bırakmak konusunda rahat değilim. Bu yüzden hem çocuklarınızla rahat vakit geçirmek adına, hem de ekranlardan uzak durmak adına neden onlarla daha fazla vakit geçirmeyi düşünmüyorsunuz? Hem de bugün! Bence deneseniz hiçbir şey kaçırmazsınız. Bence bugün ekranları 1 saat için bırakın ve çocuklarınızla oyun oynayın, onlara sıkı sıkı sarılın veya onlarla resim yapın! Neden yapmayasınız ki? Onlarla ne kadar olsanız onlar o kadar mutlu o yüzden çocuklarınızın geleceğini düşünen birer aile olarak az ekran, daha fazla çocuklarla oynama yapabilirsiniz! 

Yoga yapmaya ne dersiniz?

Biliyorum bizim gibi sosyal medya canavarları için durmak, nefes almak sıkılmakla eş değer! Ama neden kendinize bir şans vermiyorsunuz? Bir bakarsınız ekranlardan uzak durmak ve yoga yapmak keyfiniz olmuş! Hadi benden size izin, haftada 1 yoga pozunuzu paylaşabilirsiniz!

Sosyal medya defteri yapmak diye bir şey duydunuz mu? 

Sosyal medyaya çok bağlanan insanlara önerilen bu yöntem, gün gün kişilerin nelerde zorlandığını, kişilerin sosyal medyada neyi sevdiğini içeriyor. Sosyal medya defterini bir nevi ajanda gibi düşünebilirsiniz, ya da bir çeşit günlük gibi. Tek farkı size ve sosyal medya kullanımınıza odaklanması. Sosyal medya kullanımınıza odaklandıkça, hayatınızı ekranlardan uzak olsanız bile daha rahat idare edebileceğinizi ve daha sakin bir hayata yelken açacağınızı düşünüyorum. Çünkü sosyal medya defterinizle, geçirdiğiniz tüm zorlukları, ekranlardan uzak olmanın sizi ne kadar yorduğunu her şeyden bahsedebileceksiniz, böylelikle kendinizi ferahlamış ve daha rahatlamış hissedeceksiniz çünkü sizin ekranları azalma yolculuğunuzda yanınızda bir yol arkadaşı olacak!

YSM

01 Şubat 2019 yenikadincom yazım

2 Yorum
  • Kenar Yazarı
    05 Şubat 2019 saat 13:38

    Ekran bağımlılığı hızla hastalık boyutuna ulaştı. Artık insanlarda duygularının önüne geçen bir etken daha var, internet ve sosyal medya! Resmen kuklası olundu. Birbirine gösteriş yapmak isteyenler, hava basanlar, şov yapanlar, dikkat çekmeye çalışanlar… samimiyetsizlik hat safhada! Yazı için teşekkürler.

  • Yeşim MUTLU
    05 Şubat 2019 saat 14:10

    Ah ne onunla ne de onsuz 🙂 Değerli yorumunuz için teşekkürler 🙂

Yorum Yazın