Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Birkaç gündür İstanbul’un kar ile imtihanı söz konusu. Alışılmışın dışında bir soğuk hava dalgasından bahsedilerek kar yağışını beklemeden eğitime bile ara verildi. Eskiden kar yağınca tatil edilen okullar, kar yağmadan tatil olunca herkes evde karın yağmasını bekledi:) Aslında kardan ne zaman bu kadar korkar olduk anlamadım. Çocukluğumda hatırlarım. Boyum kadar kar olur ve biz yine okula giderdik. Servis vb de yoktu. Çanakkale’de okula ve her yere yürüyerek giderdik. Elimiz buz tutuncaya kadar kar topu oynar,  bazen derse bile geç girerdik. Teneffüslerde nöbetçi öğretmen bahçeye çıkmamıza izin vermese bile biz bir yolunu bulur çıkar oynardık. Şimdi düşünüyorum da çocuklar bunu bile zor yaşıyor. Neyse ki ben soğukla haşır neşir olmaktan kimseyi alıkoymam. Kızları giydirir kara çıkarırım. Onlar da kar meleği olmaya bayılır.

Kar yağınca fotoğraf çekmeyi çok severim. Hatta bu yıl makinamla çekmeyeyim iphone ile çekeyim dedim ama hava çok soğuk olunca iphone kendini kapattı ve ben çekemedim. Bildiğiniz dondu makina 🙂 Yine de bir kaç güzel fotoğraf ve videoları var. Kar fotoğrafı çekerken işinize yarayabilecek bir kaç detayı da aklıma düştü yazmak istedim. Biliyorsunuz paylaşmak güzeldir.

karfotograflariyesimmutlu4

Kar ve yağmur fotoğrafları insanı biraz zorlasa da fotoğrafik olarak inanılmaz kareler elde edebilirsiniz. Kar fotoğrafı çekerken ilham vb gelsin de aman şöyle açıyla çekeyim demenize gerek yok. Kar zaten büyülüdür. Rengiyle insana huzur verir. İstediğiniz her detayı çekebilirsiniz. İster kartopu oynayan çocukları çekin, ister ağaçları isterseniz buz tutmuş dalları 🙂 Ha tabii bunun için parmaksız bir eldiveniniz ve kameranız olması ilk şartımız 🙂

Karlı alanlarda renk zorluğu vardır. Karın griliği açık koyu tonları en zorlayan detaydır. Tipi halinde kar fotoğrafı çekmiyorsanız bir güneş gözlüğü takmanızı öneririm. Ama güneş gözlüğü sizi aldatabilir aman dikkat. Makinanızın ayarlarında ise pozlama ayarınızı +1 +2 arttırabilirsiniz. Ama şimdi yazarken düşündüm de benim size fotoğraf teknikleriyle değil en basit haliyle anlatmak lazım. Çünkü siz var olan makinanızla pratik bir şekilde çekim yapmalısınız.

Hemen vazgeçtim peki şimdi ne yapacağız? Karda nasıl fotoğraf çekeceğiz?

  • Birkaç kare deneme çekimi yapın. Kameranızda çok koyu ve tonda mavi bir renk görürseniz fotoğraf çekmekten kaçının. Kar beyaz görününceye kadar kameranın ekranına bakın bulduğunuz anda çekin. (beyaz dengesi)
  • Kar ve buz parlak beyaz güneş ışığını yansıtır ve bu fotoğraflarda çok ışıklı gözükür. Daha fazla ışık ihtiyacınız son şey gibiymiş gibi görünse de flaş aslında koyu alanları doldurur. Kar ile ışığı dengeler, bu fotoğraf sizin için flaşınızı açın. (ışık)
  • Kar fotoğraflarına renk katın. Ağaçlar, binalar, hayvanlar, ya da parlak kıyafetler  karlı bir fonda canlı kış fotoğrafı yaratır. (kompozisyon)
  • Kayak, snowboard, kızak vb yani hareketli fotoğraflar çekecekseniz makinanızda ki eylem modunu kullanın. Bu mod o anı durdurmak için hızlı bir enstantane hızı ayarlar. Bu mod bol ışıkta ve açık havada süper işinize yarar. Aklınızda olsun. (enstantane)
  • Kardan adam, karda isminiz ya da harf gibi kar heykelleri yaparak güzel kareler çekebilirsiniz. (kompozisyon) 
  • Karda portreler her zaman güzeldir basın deklanşöre çekin herkesi 🙂 (hayat)
  • Karla kaplı çam kozalakları veya karlar altında bir gül yakın çekimler yapabilirsiniz. (macro ) 
  • Soğukta piller hızlı güç kaybeder. Bu sebeple yedek piliniz ceket/pantolon vb sıcak bir yerde tutun yoksa donar çekim yapamazsınız 🙂 (teknik)
  • Eldiven şart, parmaksız eldiveni unutmayın. “Eğer rahat değilseniz kar fotoğrafı sadece eğlenceli,” Doğru botlar giyin. Ayağınız donarken fotoğraf çekemezsiniz. Şapka? Kişisel bir şey, dileyen kulaklık takar dileyen giyer ben her ikisi de 🙂 (donanım) 
  • Eve çıktığınızda kameranızda oluşacak yoğunlaşmayı önlemek için makinanızı pencere önü vb koyarak yavaş yavaş ısınmasını bekleyin fotoğraflarınızı sonra bilgisayarınıza aktarın. (YSM’in püf noktası)

karfotografiyesimmutlu

Fotoğraf çekmek her şartta keyiflidir. Sadece karlı çekim koşulları biraz daha farklı.  Siz de deneyin, denemeden öğrenilmiyor.  Çektiğiniz fotoğrafları benimle de paylaşın lütfen 🙂 

Sevgiler

YSM

3 Yorum
  • tahsin nemlioğlu
    09 Ocak 2015 saat 09:43

    çok güzel anlatmışsın , faydalı oldu …

  • Yeşim MUTLU
    09 Ocak 2015 saat 09:58

    Tahsin Bey,
    Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için
    Sevgiler
    YSM

  • nezahat
    18 Şubat 2015 saat 21:18

    sormak istediğim bişey var normalde çok fazla ışık fotoğrafta istenilen bir durum değildir bildiğim kadarıyla. Peki kar fotoğrafları o kadar çok ışığa nazaran nasıl bu kadar güzel çıkabiliyor lütfen aydınlatın beni teşekkürler yazınız da oldukça güzel tebrik ederim 🙂

Yorum Yazın