Hocaların Hocası Türkiye’nin Fitness Gurusu Naumman Mazıcıoğlu ile Röportajdaydık!.

Son günlerde tüm dünyada sağlıklı yaşam ve fitness akımı aldı başını gidiyor. Ben dahil etrafımda ki çok kişi sağlıklı besleniyor, egzersiz yapıyor . Hayat felsefemiz bu yönde.. YSM olarak her zaman sporcu gibi spor yapmasamda hayatımda her zaman egzersiz olmuştur. İstanbul’da ki bir çok spor merkezine gittim ve farklı egzersizleri deneyimledim. En sevdiğim egzersizler yürüyüş, yoga, mat pilates, crossfit ve kinesis olarak sıralanır. Onun haricinde moda olan her egzersizi denemişliğim vardır. Malum insülin direncim sebebiyle de 2011 yılından bu yana da düzenli olarak egzersiz yapmaya çalışıyorum. Yapamazsam stres oluyorum ve kendimi eksik hissediyorum. Benim spor ile olan hikayem bu.

Bundan iki ay önce sizlere CrossFit’ den bahsetmiştim. Yazdıktan sonra bir çok kişiden mail aldım. Yazı da bahsi geçen crossfit merkezlerini ve hocamın kim olduğunu sordular. Açıkçası bu bir sır değil. Lakin hocam “Hocaların Hocası” ve 2014 Ocak Ayından bu yana da Türkiye’de Avrupa Birliği’nin akredite ettiği tek Fitness Okulu’nun kurucusu olunca zamanını ayarlayıp onu bloguma misafir edebilmem epey zamanımı aldı. Bu sürece Türkiye’nin en kapsamlı Spor ve Fitness festivali SPORTS & FITNESS FESTIVAL‘in hazırlığı girince hocam Naumman Mazıcıoğlu ile sizler için planladığımız video çekimini yapamadık. Ama söz ilk fırsatta hocam eşliğinde spor yapıp sizlerle paylaşacağım.

Benim için Fitness Gurusu olan hocam Naumman Mazıcıoğlu ‘nu gelin birlikte yakından tanıyalım 🙂

Naumman Mazıcıoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezunu. 20 yılı aşkın bir fitness tecrübesine sahip. Vakkoroma GYM, Hillside gibi fitness merkezlerinde yöneticilik yapmış ve halen İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Bölümü’nde öğretim üyesi. Body Bar, Gliding  ve BOSU Master Trainer/Presenter’ı olmasının yanısıra ACE Personal Fitness Trianer, AFAA Group Fitness Trainer/Examiner’ı, STOTT PILATES, IMP/ IR / ICR /IBRL / ACHR /ABRL  eğitmeni olan Mazıcıoğlu, Türkiye’de olduğu kadar dünyada da adından söz ettiren bir eğitmen. İtalya, Amerika, Rusya ve Ukrayna gibi bir çok ülkede dersler vermiş. Türkiye’nin ilk fitness akademisi olan ‘Blue Vision Fitness Akademi’ni 2005 yılında kuran hocam Naumman Mazıcıoğlu sektördeki eksikliklerin farkındalığı ile 2009 yılında ACE (American Council On Exercise) Personal Trainer Fitness Eğitimi, 2014 yılında AFAA (Aerobic Fitness Association Of America) Group Fitness Eğitimini ve IFPA ile (International Fitness Professionals of Assocation) birçok uzmanlık belgesi konferanslarını ile kurumsallaşmaya ve sektördeki yetişmiş eleman ihtiyacını gidermeye çalışmaktadır. Türkiye’nin ilk Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Fitness Okulu’nu kurarak da bir ilki gerçekleştirmiştir. Blue Vision Fitness Akademi; 2014 Ocak ayından itibaren Avrupa Birliği’nin ilk ve tek akredite ettiği Fitness Okulu’dur. 

NaummanMazicioglu1

Tüm hakları Yeşim Mutlu & Naumman Mazıcıoğlu

Tüm dünyada sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme ve spor farkındalığı yaşanıyor. Siz de bu akımın öncülerindensiniz. Neden sağlıklı yaşam, neden sağlıklı beslenme ve sağlıklı spor biraz anlatır mısınız? 

Aslında sağlıklı yaşam / spor / beslenme iç içe kavramlar. Bunları ayrı düşünmeniz mümkün değildir. Bu üç ayaklı döngüye başlamak, kişilerin karar vermesi ve bunu uygulama sırası çok önemli. Çünkü genel yaşam tarzımız da, ailemiz ve farklı bir çok çevresel faktörlerden çok etkileniyoruz. Tabii ki de bu bağlamda yazılı, basılı ve özellikle sosyal medyayı da bu konuda unutmamamız gerekli. Günümüzde obesite tüm dünyada ve özellikle Türkiye’de çoğalarak artmakta bunun önüne geçmek için de birçok kamu kuruluşu da bu konuya gereken önemi vermeye başladı. 

Düzenli spor yapan, beslenmesine özen gösteren, genel olarak sağlıklı yaşamı hayat felsefesi haline getirmiş bireyler üzerinde yapılan çalışmalarda şaşırtıcıdır. Uzun süreli kaliteli yaşam, hastalıklara yakalanma riski çok aza indiriyor, özellikle kalp damar hastalıklarında ve obesite buna bağlı yüksek tansiyon hastalıklarınada yakalanma da gözle görülür düşüşler görülüyor. 

Spor yap, mutlu ol ” Spor yapacağız lakin nasıl yapacağız? Hafta kaç kere kaç saat ya da nasıl yapmalıyız ki şekle şemale girelim?

Evet “şekle şemala girmek” 🙂  Bu hepimizin derdi. Ama burada en önemli şey spor yapmak değil aslında, Spor / beslenme /dinlenme gibi üç ana kriteri çok iyi şekilde uygulamak gerekir. Bunu üç ayaklı bir masa gibi düşünün ayakların hepsi aynı boyda dengeli olması çok önemli ki bunun sonunda “Sağlıklı Yaşam” kavramına ulaşalım. Kaç gün egzersiz kavramına gelirsek eğer; genel olarak ACSM  (America College Sports Medicine ) Haftada üç beş gün orta şiddetli egzersiz çalışma programınıza göre yarım saat ve bir saat arası öngörülebilinir. Tabii ki bu bir genellemedir. Kişinin bireysel sağlık ve egzersiz geçmişi program yazılımında çok önemlidir.

Sizce spor her zaman yapılabilir mi? Ya da ne zaman spor yapmamak gerekir? 

Evet genel olarak çok ama çok tartışılan bir olgudur. Aslında bence bir o kadar gereksiz!!! Çünkü Amerika’da yapılan araştırmalar, egzersize başlayan insanların % 50 sinin altı ay içerisinde sporu bıraktığı görülmüştür. Burada en önemli şey kişinin çalışma saati, ailevi durumu ve genel hayat döngüsüne göre bir çalışma saatleri dizayn etmektir ki spor ve egzersizi yaşamı içine sokabilsin. Bunun devamında yukarıda belirttiğimiz sağlıklı yaşama hayatı boyunca sürdürebilsin

Spor şart diyorum her yerde. Maalesef herkes her yerde spor yapamıyor. Bana göre spor her yerde yapılabilir. Sizce spor nerelerde yapılmalı?

Aslında spor dediğimiz zaman anlam kargaşası oluyor. Bizim, sizin gibi sedanter insanlar egzersiz yapar. Sporu sporcular yapar ve sonunda bir yarışma vardır. Yani bir profesyonel iştir. Evet bizler her zaman her yerde şimdi ne dersek spor ya da egzersiz yapabiliriz. Bu kişiden kişiye göre değişmekle birlikte yürüyüş de bir egzersiz olabilir, koşmakta ya da ağırlık yapılan antrenmanlar ya da kişini vücut ağırlığı ile yapacağı antrenmanlarda… Bu tamamen kişinin egzersiz ve sağlık geçmişine bunun yanında amacına göre değişir. Sedanter bireyler için Evet spor ya da egzersiz her yerde yapılabilinir.

Crossfit ile Türkiye çok yeni tanışıyor. Ben iki yıldır crossfit yapıyorum. Dünyada da youtube ve farklı medya araçlarıyla bir çok hareketi yapmaya çalışıyorum. İşin ehli olarak neler söylersiniz? Herkes video izleyerek spor yapabilir mi? Açıkcası bazı kişlerin çıkardıkları videolar vb çok anlamsız buluyorum. 

Aslında sosyal medya ve internet o kadar çok şey var ki benimde kafam karışmıyor değil 🙂 Biraz kişisel çalışmalar yapmış, farklı supplement ve türevleri ile bir  vücut yapısına ulaşmış birçok insan birçok video ve hareketler dizisi veriyor. Bunun kime?  nasıl ? neden ? yapılacağı hakkında bir bilgi yok. Bir çok insan hımm bu kişinin vücudu iyi bende bunları yaparsam öyle olurum diyor. İşte asıl sorun burda başlıyor, sakatlanmalar ve yüklenmeler. Özellikle bu tarz kişiler ile takip edecekseniz özellikle o kişini eğitmenlik kriterlerini göz önünde bulundurmalı ve bunun yanında ise kendi kişisel faktörlerinizi de dikkat etmelisiniz. Sadece Crossfit den bahsetmek gerekirse, bu olguda belli bir performans, koordinasyon ve hareket kabiliyetinde olan üst düzey bir çalışmalar dizisidir. Bu düzeye gelmek için klasik antrenman, fonksiyonel antrenman çalışmaları yapmış olması gerekir.

naummanmazicioglu

Tüm hakları Yeşim Mutlu ve Naumman Mazıcıoğlu

Benim için siz Türkiye’de “hocaların hocası”sınız. Yapmış olduğunuz işler ve başarı sertifalarınız sayfalar dolusu. Bir çok öğrenciniz şu an farklı yerlerde. Her şeye nasıl vakit buluyorsunuz?

Aslında benim de en büyük sorunum bu !!! vakit bulamıyorum. Sadece vakit bulmaya çalışıyorum. Gün 24 saat ne yazık ki 🙂 Yaptığım işim hayatım mı? Hayatım yaptığım iş mi? Karıştırmıyor değilim. Ama şunu biliyorum ki 22 yıldır bu işteyim, yetiştirdiğim öğrencilerim ve onlara öğrettiğim meslek sayesinde beni arayıp teşekkür etmeleri, insanlara ve sektöre katkıda bulunmam yaşam enerjime enerji katıyor.

Masala Bhangra ve BOKWA’nın eğitimcileri geliyor. Amerika’da  iki kere yılın “Kişisel Eğitmeni Ödülü”nü alan Jonathan Ross yeniden Türkiye’ye geliyor biraz bunlardan bahseder misiniz? Bu yıl neler olacak? Bu festivalde neler göreceğiz?

Türkiye’de ilk defa böyle büyük bir organizasyon yapılacak.  4 / 5 / 6 Haziran da profesyonel ve profesyonel olmak isteyenlere kendilerini geliştirmek için birçok farklı konularda uluslar arası sertifika programları yapacağız. Amacımız Türkiye’de eğitmenleri şu an yurt dışındaki trendler ile tanıştırmak.

Festivalin diğer kısmı ise 7 / 8 Haziran da olacak 33 den fazla Yabancı , yerli Master Eğitmenler 42 den fazla master classes verecektir. Festivale Main Stage, Body & Mind Stage, Spinning Hole, Functional Training Stage gibi 4 ana sahneden oluşacaktır. Akşamına ise havuz kenarında ünlü DJ ler eşliğinde party yapacağız… Festival kısmına amatör, profesyonel herkes katılabilir.

FESTIVALE GEL, DİLEDİĞİNİ SEÇ, HAREKETE GEÇ, EĞLENCEYE BAŞLA……

YSM’in notu: Türkiye’nin En Büyük Fitness Festivaline katılmak isterseniz şimdiden not alın. 7 -8 Haziran Darüşşafaka Spor Tesisleri Daha fazla detay için tık tık..

Son olarak spor yaşam liderleri son günlerde çok sık gündemde yer alıyor. İşin ehli mi değil mi? nasıl anlarız? Personal Trainer olduğunu söyleyen kişilerden bize neleri sunmasını isteyelim? 

Aslında bu çok açık. Ne yazık ki Kamu kuruluşlarının verdiği sertifikalar sadece prosedür gereği oluyor. Daha da ilginç olanı sertifika ömür boyu geçiyor. Ama gelişmiş ülkelere baktığımız zaman eğitim çok ağır ve tarafsız bir sınava giriyorlar. Sınavı geçseniz dahi, iki yıl boyunca 20 – 25 saat kendinizi geliştirici eğitimlere katılmanız gereklidir. Bu sayede belgeniz iki yıl sonunda yenilenir ve bunun yanında ise her iki yılda bir ilk yardım eğitiminiz yenilenmesi gerekir. Bu bağlamda özellikle sektöre yön veren Amerika’ya bakarsak benim önerim bunlardan alınmış Personal Trainer Belgesi olanları tercih etmelisiniz. Bunlar ise ACE, ACSM, NASM, NASM, AFAA yı ilk aklıma gelenler olarak söyleyebilirim. Tabiki de bunların Türkiye’de partnerleri var. Benim okulumda ACE ve AFAA nın partneri bunun yanında ise bu sene farklı partnerlerimizde olacak…

Spor, fitness ve sağlıklı yaşam bir bütün. Bu alanlardaki yenilikleri dünya trendleri ile birlikte tüm Türkiye genelinde siz öncü oluyorsunuz. Son olarak benim gibi bu alanlara ilgi duyan amatör ve profesyonel kişilere ne söylemek istersiniz?  

Çok doğru; Türkiye’ye birçok yeni ve ilk sertifika programları getirdim. Bunlar ; ACE Personal Training, AFAA Group Fitness, Stott Pilates hosting, Piloxing, Zumba ve daha bir çok… Ama daha yeni başladım. Bu senede sürprizlerimiz var. Öncelikle bu fitness sektörünü iş olarak benimseyen arkadaşlar yukarıda saydığım  değerli sertifikalar ile öncelikle temel eğitimlerini çok iyi almalılar, ACE / NASM / AFAA / ACSM v.b. gibi sonra günü birlik ilerlemiş eğitimlere katılmalılar. Bu sayede nereden başlayıp nereye gedeceklerini çok iyi görürler. Sizler de danışman eğitmenleriniz de bu kriterleri aramalısınız. Unutulmamalıdır ki; iyi bir eğitmen size kaliteli uzun bir yaşam sunarken, kötü bir eğitmen size anlık kalite, sağlıksız bir yaşama doğru da yönlendirecektir.

YesimMutlu&NaummanMazicioglu

Fotoğraf Şenay Şaşmaz Sadıç teşekkürlerimle..

Çok değerli zamanı paylaşan ve bilgisini paylaşan hocam Naumman Mazıcıoğlu’na çok teşekkür ederim.

YSM- Spor Sever

2 Yorum
  • Bora
    17 Temmuz 2019 saat 08:17

    İnsülin direnci için en iyi egzersiz sabah aç karnına yapılandır. Pankresı uyandırmadan hücrelerin ihtiyaç yaratması sağlanmış olur. Bilinçli ve kademeli yapıldığı takdirde hiç bir sorun yaşanmayacaktır. Antrenman sonrası protein takviyesi alınabilir. Yani aç karnına egzersiz VAR.

  • Yeşim MUTLU
    26 Temmuz 2019 saat 20:55

    Teşekkürler bilgilendirme için

Yorum Yazın