Fal, İyilik, Fotoğraf Aradığın Ne Varsa Onda; Sertaç Taşdelen ile röportajdaydık :)

Kurumsal iş hayatıma 2006’da veda ettim. Sonrasında da o zaman hayal bile etmediğim bir dünyada buldum kendimi. 35 yaş sonrası bir insanın hayatını değiştirmesi birçok kişi için zor gelebilir. Şu yaşımda da değişmesi gerekiyorsa değişsin derim. Bilirim ki hayat siz plan yaparken başınıza gelendir.

Kendinizi yeni bir hayatın içinde bulsanız da geçmişten gelen becerileriniz ve çevrenizdeki insanlar geleceğiniz için yapı taşları oluyor. Bugün bakıyorum da ne çok güzel insan biriktirmişim. Zaman zaman eski dostlarla bir araya gelip eski günleri yad etmek, kahve eşliğinde sohbet etmek insana büyük keyif veriyor. Eskiden kahve içtiğimizde Taksim civarında olalım belki fal da baktırırız derdik. Şimdi düşünüyorum da akıllı telefonlarımızla kahve falını her yerde çok rahat yorumlatabiliyoruz.

Söz konusu kahve ve fal olunca çok kişi için akan sular duruyor. Sertaç ile tanışmamız Ayşe Tolga’dan. Ayşe hep güzel insanları getirir insanın hayatına. İyi yaşam demek Ayşe demek 🙂 Online kahve falı uygulaması yaratarak hayatını değiştiren Sertaç Taşdelen ile tanıştığımız gün röportaj yapalım dedik. Ekim ayıydı henüz sonbahardı 🙂 Tanışma sonrası röportaj için sık sık haberleştik ve sonunda Sertaç ile bir araya geldik. Sertaç’ı İstanbul’da yakaladığım soğuk bir günde merak ettiklerimi sordum. Hoş güldükçe gözleri gülen Sertaç’ı 2010 yılında Ayşe Arman’ın “Ortadoğu ve Balkanlar’ın en yakışıklı Türk’ü” röportajıyla herkes tanıyormuş 🙂 

Hiçbir başarı tesadüf değildir. Sertaç’ın  hikayesi bana olduğu kadar umarım size de ilham verir 🙂 Ayrıca röportaj fotoğrafımızı çeken canım arkadaşım Şehnaz Erener’e çok teşekkür ederim 🙂 

Sevgili Sertaç; insanın kendini anlatması zordur ama yesimmutlu.com okuyucuları için seni biraz tanıyalım. Kimsin, nesin, neler yapıyorsun?

Merhaba, adım Sertaç; birbirine aşık eczacı Binnaz’la, eczacı Şenol’un tek oğluyum, hakiki Ankaralı, Bilkentli, Foça Komando Okullu, bir zamanlar yönetim danışmanı, sonrasında internet girişimcisi, kalbinde hep fotoğrafçı, hatta konuşmacı, hep gezgin, yeni yeni DJ, ruhu maceracı; ama eninde sonunda bir garip Sertaç’im. Ne de olsa baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş.

İflah olmaz iyimser, hep pozitif, hayat aşığıyım. O kadar ki, uykuyu bile sevmem, her saniyenin hakkını vermek için. Az uyuyayım, çok yaşayayım diye.

Hayatın güzel tesadüfleri sonucu kariyerime 22 yasında Dubai’de Ernst & Young’da Yönetim Danışmanı olarak başladım. Uzakdoğu’ya duyduğum hayranlık 2010’da aynı şirketin Singapur ofisine transfer olmama vesile oldu.

2012’nin 1 Haziran’ında çalıştığım şirketten istifa edip, kendi hayallerimin peşinden koşmayı tercih ettim. 

Canımdan çok sevdiğim annem Binnaz Hanımın hobisinden yola çıkarak hayata geçirdiğim Online Kahve Falı uygulaması Binnazabla.com  kısa zamanda büyük kitlelere ulaştı. 2012’den beri herhangi bir fiziksel lokasyona bağlı değilim. İnternet bağlantısı olan heryerde çalışıp yaşayabiliyorum. 2012’den beri Grönland’dan Endonezya’ya dünyayı gezdim, son günlerde daha ziyade İstanbul’dayım.

Kafana saksı mı düştü (gülüşmeler) kadınların çok ilgi duyduğu kahve falına bir uygulama yarattın?

Dubai’den Singapur’a transferim öncesi verdiğimiz veda yemeğinde iş arkadaşlarımla içtiğimiz Türk kahvesi sonrası, annemin çok iyi kahve falı baktığımı bilen arkadaşım, “keşke Binnaz Abla da burada olsaydı, onun müthiş yorumlarına çok ihtiyacım var” dedi.

Ben de “kahveni iç, falını kapat, fincanın resmini çekip anneme gönderelim” dedim ve “olur mu olmaz mı, tutar mı tutmaz mı”  demeye varmadan annem falı bana e-mail olarak gönderdi. 

Arkadaşımın şaşkınlığı ve memnuniyeti aklıma ‘ Neden olmasın?’  sorusunu getirdi ve ben de böyle bir web sitesini tasarlayarak 14 Ekim 2010’ da anneme doğum günü hediyesi olarak hediye ettim.

Bu tarihten sonra binnazabla takipçilerimizin isteği ve beklentileri ile hızla gelişip büyüdü. Kahve yorumu ile başlayan web sitemiz, teknik yöneticimiz ve kurucu ortağımız Kaya Diker’ in de takıma katılması ile hızlı bir teknik atılım içine girdi. Binnazabla.com şu anda web sitesinin yanı sıra İOS ve Android telefon uygulamaları ile Kahve, Tarot, Astroloji, Rüya Yorumu ve hizmeti veriyor. Proje şu anda Singapur, Türkiye ve Amerika’ daki profesyoneller tarafından yönetilen global bir şirket halini aldı, danışmanlarımızla beraber yaklaşık 350 kişilik bir ekibiz.

Annenin kahve falı hobisinden esinlendiğin kahve falı uygulaması Binnaz Abla’yı diğer kahve fal uygulamasından ayıran nedir?

Binnaz Abla’nın en büyük farkı yorumcuların gerçek olması, bizden sonra çıkan bir çok uygulama yapay zeka ile fal bakıyor. Yani karşı tarafta bir insan yok. Binnaz Abla’da herşey gerçek, dolayısı ile yorumcunuzla telefonla dahi konuşabiliyorsunuz, canlı chat yapabiliyorsunuz.

Röportaj için buluştuğumuz gün (ne şanslıyım ki birebir gelişmeleri izledim) Faladdin’i hayata geçirdin? Bu uygulama nasıl gidiyor? Binnaz Abla sonrası Faladdin’in çalışma mantığı nasıl?

Faladdin gerçek yorumcuların oluşturduğu içerikleri geliştiren bir yapay zeka ürünüdür. Yorumcuların düşünme yöntemlerini uygulayarak bunların benzeri yönergeleri geliştirir. Faladdin kullanıcının vermiş olduğu, yaş, cinsiyet, doğum tarihi gibi bilgileri analiz ederek, kişiye özel yorumlar yapar. Uygulamayı markete çıkarır çıkarmaz, inanılmaz hızlı başladı, çok yüksek bir süratte büyüyor ve aldığımız geri dönüş çok çok iyi. Henüz Androiddeyiz, 1 haftaya İOS çıkıyor.

Son günlerde herkes kurumsal hayatı bırakıp gezgin hayata geçmek istiyor. Bir dönem bu hayatı yaşıyor. Ama para suyunu çekince yeniden istemese de çalışma hayatına dönenler oluyor. Sen kurumsal hayata dönmemeyi nasıl başardın?

Bu tabii çok kritik bir konu, bulunmuş olduğumuz sosyal düzen tabii ki ekonomik bir getiri olmaksızın yaşamayı mümkün kılmıyor. Lakin, burada yeterli olan nedir onu iyi düşünmek lazım. Ne kadar para ‘yeter’? Acaba zahiri bir konfor peşinde miyiz? Yoksa aradığımız konfor olmamalı mı? Ben kurumsal hayattan istifa edip, bir teknoloji şirketi kurdum ve Binnaz Abla ve Faladdin uygulamaları gelir modeli olan şirketler. Dolayısı ile finansal bir zorluk çekmedim. Lakin, seyahatlerim sırasında çok az para ile dünyayı gezenler, günü kurtaranlar, macera peşinde olanlar, sokakta müzik yapıp, bir sonraki destinasyona otostopla giden bir çok kişi ile tanıştım. Herkesin hayattan beklentisi farklı, önemli olan kişinin kendini tanıması ve önceliklerini ona göre planlaması. Ayda x liraya da yaşayabilirsiniz, veya 10 katını da az bulabilirsiniz.

Kurumsal hayata dönme düşüncen var mı? “Yoksa iyiyim böyle ben almayayım”mı  diyorsun?

Hayatta büyük konuşmamak lazım, ben önemli olan kurumsal hayatımı “girişimcilik mi” konusundan ziyade insanın sevdiği işi yapması taraftarıyım. Şu anda halimden çok memnunum ve kurumsal dünyaya dönmek istemiyorum. Lakin, başbakan olmak gibi bir hayalim var, o kurumsal sayılır mı? 🙂

Geçtiğimiz günlerde instagram da fotoğraf hesabını açtın. Nasıl gidiyor fotoğraf çekimleri?

Çok hızlı! Dünya değişiyor, bu hıza ayak uydurmak zorundayız, eskiden sanatçılar işlerini sosyal medyada paylaşmak istemezlerdi, işin değerini düşürdüğünü düşünürlerdi, şimdi ise sosyal medyada var olmayan sanatçılar bu sefer bilinirliliğini yitiriyor. Sosyal medya bir vitrin haline geldi, ben de yıllarca yaptığım işleri @sertaçtaşdelen.photography sayfamda sayfamda yavaş yavaş paylaşmaya başladım, çok ciddi bir arşiv var. Tabii bu da dikkat çekti ve yeni çekim talepleri gelmeye başladı.

Sosyal sorumluluk projen heyecan verici? Kimler iyiliği paylaşıyor?

Sosyal sorumluluğa duyduğum tutku beni İyilik Paylaş Projesi ile 2014’te doğum günümü bağışlamaya itti, ve yardım toplamak için bisiklete bindim. Daha sonra bunu Türkiye’nin ilk bağış portalına dönüştürdü iyilikpaylaş.org. Bu proje ile sosyal yardım yapmak isteyen gönüllüler bir kampanya yaratıyor, ve istedikleri derneğe yardım toplayabiliyor. Toplanan bağış direkt olarak derneğe gidiyor, biz 1 kuruş dahi almıyoruz, proje kar amacı gütmeyen bir proje.

Geleceğe dair hayallerin neler? Yoksa sürekli bir hayalini mi yaşıyorsun?

Günümün belli bir bölümünü hayal kurarak geçiriyorum diyebilirim. Benim için hayaller hayatın rotası; çılgın hayallerim var. Kitap yazmak istiyorum, film çekmek istiyorum, burning man’de DJ’lik yapmak istiyorum, uzaya gitmek istiyorum, binnaz abla ve faladdin’in global birer marka olduğunu görür gibiyim, motorla moğolistana gitmek, everest’e çıkmak; saymakla bitmezO

Senin yerinde olmak isteyenlere neler önerirsin?

Herkes kendi yerinde olsun 🙂 

Sertaç Taşdelen

instagram.com/sertac.tasdelen

instagram.com/sertactasdelen.photography 

 
Yorum yok

Yorum Yazın