Emziren Anneler Hamile Kalabilir mi?

Dün çok yakın bir arkadaşım ile çok özel bir anı paylaştık. Kendisi ile sohbet ederken adeti geciktiğini ama zaten emzirdiği için yeni adet olmaya başladığını ve düzensiz olduğunu vb bahsetti. Ben de hem Mutlu Dr nedeniyle gördüğüm kadarıyla hem de son dönemler de bir kaç arkadaşımın da başına geldiği için hemen test yaptırmasını söyledim. Sonrası pozitif bir hikayeye dönüştü. Ben bu satırları yazarken belki de o şimdi hayaller kuruyor …

Mutlu Dr eve gelir gelmez bu konuyu sormaya başladım. Benim sorularım da kazık maşallah. Yüzde kaç görülür , olursa ne olur, süt kesilmeli mi vb derken baktı iş olacak gibi değil. Bari sana yazı yazayım da sen al arkadaşlarınla paylaşırsın dedi. Ben daha ne isterim, yazıyı az önce bitirdi ve hiç bir yerde yayınlamadan ilk kez benim bloğumda yayınlamama da izin verdi. Malum Mutlu Dr hem http://www.drhuseyinmutlu.com, hem http://www.anneoluncaanladim.com, da düzenli yazılarını paylaşıyor. Hastanenin yapmış olduğu bülten vb çalışmalarını takip etmiyorum birazcık da onlar çalışssın canım 🙂

İşte Mutlu Dr’un emziren anneler kalabilir mi sorum üzerine yazdığı yazı… İlk kez burada Yeşim Mutlu Photo Blog’da… Nasıl şımarıklık yapıyorum. Görmemişin yazısı olmuş işte…

YSM-şımarık

Fotoğraf Latife Tunç

Bu yazı Op.Dr. Hüseyin Mutlu tarafından hazırlanmıştır. Sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır. Buradaki bilginin hekim muayenesi ve hekim konsültasyonu sonucu sağlanan bilgi ile kıyaslanamayacağını hatırlayınız. Kaynak göstermeden lütfen paylaşmayınız.

“Emziren Annelerde Hamilelik

Doğumdan sonra plasentanın çıkmasıyla süt hormonu olan prolaktin üzerindeki fren etkisi ortadan kalkar ve süt üretimi başlar. Sonraları ise emme işlevi ile beyinden prolaktin salgılanır; süt bezlerinde süt üretimi artar. Aynı zamanda beyinden oksitosin hormonu salgılanır ve rahmin kasılması sağlanır. Oksitosin aynı zamanda süt yollarındaki istemsiz adalelerin kasılması ile süt akımını temin eder.

Emzirme periyodunda yüksek miktardaki prolaktin hormonu yumurtlamayı baskılar ve rahim iç zarı da gelişemediğinden adet kanaması olmaz.

İlk 3 ayda düzenli emzirmelerde yumurtlama baskılandığından hamilelik olasılığı yoktur. Bunun tabii ki istisnaları olduğundan, lohusa kanaması veya akıntısı sona erdiğinde cinsel ilişki başlar . Ama biz doktorlar bu dönemde de korunmayı öneriyoruz.

Bebeğin 6 aydan küçük olduğu durumlarda, düzenli anne sütü ile beslendiği dönemlerde ve adetin başlamadığı durumlarda gebelik olasılığı % 2 civarındadır. Burada unutulmaması gereken nokta büyük olasılıkla gebeliğin önlendiği ama bu olasılığın sıfır olmadığıdır. 6.aydan sonra ise gebelik olasılığı % 6 civarındadır.

Özellikle adet kanaması başlayan kadınlarda, işi nedeniyle bebeğinden uzak kalan ve anne sütü dışında gıda takviyesi alan bebeklerin annelerinde hamile kalma olasılığı artar. İlk 6 ayda düzenli süt veren annelerin % 7, 6-12 aylarda % 37, 12-24 aylarda da geri kalan kadınların % 48 ‘inde adet başlar. Yani ilk 12 ayda süt veren annelerde adet görenlerin oranı % 44 civarındadır.

Ortalama süt emzirme döneminde adetsiz dönem 14 ay civarındadır.

Tüm bu rakamları vermemin nedeni emzirme döneminde korunmayı ihmal edip istenmeyen gebeliklerle karşılaşan çiftlerin uyarılması ve korunmaya önem vermesi amacıyladır.

Doğumdan 3 ay sonra rutin jinekolojik kontrollerin temel amacı hem doğum sonrası rutin jinekolojik kontrol ve vaginal smear tetkiki yanında, çiftlere en uygun korunma yöntemin seçilmesidir. Özellikle rutin muayene sonrası eğer tercih edilirse spiral uygulanması yapılabilmektedir. Süt verme periyodunda progesteron homonu içeren doğum kontrol hapları kullanabileceği bildirilse bile kişisel önerim hormonal korunma yöntemlerinden süt verme döneminde kaçınılmasıdır.

Yumurtlamanın başladığını gösteren bulgular ise adet öncesi belirtileri, vajinadaki kuruluğun kaybolması ve adet kanamasıdır. Bu bulgular varsa ve yeni bir bebek planı yoksa ciddi bir korunma yöntemi kullanılması gerekmektedir. Süt verirken meydana gelen gebeliklerde bir süre daha emzirme devam edebilir . Ama yüksek prolaktin düzeyleri nedeniyle rahim iç zarı yapısındaki olumsuluklar nedeniyle gebelik kanamaları ve düşüklerin artacağı unutulmamalıdır.

4 Yorum
  • ülkü
    19 Şubat 2013 saat 20:30

    öncelikle yazı için teşekkürler. sonrasında da,
    eyvah ki eyvah diyorum… 🙁

  • admin
    22 Şubat 2013 saat 16:21

    Dikkat 🙂
    İki arkadaşım bu şekilde hamile kaldıı

  • funda
    28 Şubat 2016 saat 08:17

    Arada emziriyorum ama migde bulantim var

  • Yeşim MUTLU
    28 Şubat 2016 saat 16:01

    geçmiş olsun Doktorunuza danışın mutlaka hamileyseniz emzirmemek gerekiyor..

Yorum Yazın