Doktorlar Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalı?

ABD ve İngiltere gibi sosyal medyayı en yoğun kullanan ülkeler de sağlık siteleri ve doktorların kişisel siteleri çok popüler. Bir çok kişi internette araştırma yapmadan hastane ve doktor tercihi yapmıyor. Türkiye’de de bazı kurum ve kişiler sosyal medya kullanımı profesyonel bir bakış açısıyla yönetse de bunun dışında kadınlar sitesi , şikayet com vb sitelerde hastane ve doktorlar hakkında tartışmalı pek çok içerik bulunuyor.

Türkiye’de de hastaneler ve doktorlar sosyal medyanın sağlık sektörü üzerindeki etkisini fark etmesiyle birlikte kurumlar ve doktorlar daha aktif halde sosyal medya kullanmaya başladı. Sosyal medya iyi hoş istediğini, hissettiğini yazabilir fotoğrafla paylaşabilirsiniz. Lakin konu sağlık olunca iki kere düşünmek gerekir. Biliyorsunuz uzun yıllar sağlık sektöründeydim. O zaman işin konvansiyonel kısmı çok öndeydi. Haftalık aylık planımız belli olup hangi doktor hangi televizyon programına çıkacak hangi dergi gazete de ne haber paylaşılacak ya da acil durumlara göre hangi doktor yazısı kullanılacak hepsini çok önceden belirlerdik. Şimdi durum çok başka ve hekimler için farklı boyutta. Kişiler daha hızlı iletişim ve etkileşim içindeler. Ayrıca internetteki bilgi kirliliği sebebiyle mesleki beceri ve donanıma sahip bir çok hekim kendisinden memnun kalmayan bir kişi yüzünden dahi lekelenmekte. Oysa gerçekten o hekim öyle mi? Ya da çok popüler muhteşem sanılan hekim gerçekte nasıl?

Doktorların sosyal medyayı aktif olarak kullanımı oldukça ortada. Doktorlar sosyal medya aracılığı ile daha hızlı iletişim kurabiliyor. Güncel gelişmeleri takip etmesi bir tık ötesinde. Hatta öyle ki hasta ya da hasta adaylarıyla iletişime dahi geçiyor. Ama gözlemlediğim kadarıyla doktorların sosyal medya ile ilgili bir çok endişesi  var. Benim etrafımda doktor çok ve her gün bu konuyla ilgili bir kaç kişiyle konuşuyorum. Bu sebeple bir çok örnekle açıklayabilirim. Buraya da kendime not olsun konuyla ilgili son iş yerimle bağlantıya geçip bir workshop yapayım 🙂

Facebook kullanan her kullanıcı sayfasında  sponsorlu reklam kısmında saç ekiminden, tüp bebeğe, göz kusurlarından estetiğe bir çok hekim ve kurum ismi görmüştür.  Olası kişisel/kurumsal sayfalarına tıkladığınızda image sitelerinden alınmış görseller üzerinde ya da kendi hastalarına ait görseller bulabilirsiniz. Bakarsınız bilmem kaç kişi beğenmiş yorum yapmıştır ama bir robot gibi bu yorumlara cevaplar teşekkür ederim ya da doktorunuza danışından öteye geçmemektedir. Örnek isteyen facebookta bir çok sayfayı inceleyebilir.

Sizce doktorlar ya da hastaneler robot mudur? Sadece otomatik paylaşımlarla mı sosyal medyayı kullanmalıdır? Tabiki hayır. Peki o zaman nasıl?

Doktorlar Sosyal Medyayı Kullanırken:

  • Sosyal medya zaman ister . Bu sebeple nitelikli bir zaman ayırmak gerekir.
  • İster web sitesi olsun ister sosyal medya hesapları olsun doktorlar mutlaka kendine ait bir iletişim dili oluşturmalıdır.
  • Kişisel paylaşımlarında samimi olmak gerekir. Resmi bir dil kurumlar için kabul edebilir ama instagram sayfasından kişisel doktor hesabından “güzel bir gün diliyoruz demek” hiç de hoş değil 🙂
  • Kişisel ifade ve paylaşımlarında uygun iletişim kurmalıdır. Örneğin, ameliyathaneden bir fotoğraf paylaşırken kimse daha çok kan ve anestezi esnasında bir hasta görmek istemez.
  • Kullanılan içerikler sade ve anlaşılır bir dille olmalı tıbbi terimlerden kaçınılmalıdır. Kullanılacaksa mutlaka anlamı ayrıca belirtilmelidir.
  • Paylaşılan her bilginin doğru ve kanıtlanabilir olması gerekir. Sağlık ciddi konudur ve hastanın bilgi eksikliği göz önüne alınmalıdır.
  • Her ne olursa olsun örnek vaka dahi olsa hastanın bilgilerinin gizliliğinin korunmasına dikkat edilmelidir. Asla hastanın hasta bilgilerini paylaşmamalıdır.
  • Web sitesi ya da sosyal medya sayfalarında kullanacağı tüm hasta görselleri için onam / izin formu almalıdır.
  • Kişisel haklara saygılı olmalı asla ayrımcı ifadeler kullanmamalıdır. (özellikle twitter)
  • Her şeyin ötesinde sosyal medya özel yaşam ve iş yaşamının sınırları net olmalıdır. (facebook kişisel kullanım, instagram sayfaları)
  • Hastalarla tüm iletişiminde profesyonel sınırları korumalısınız. Eğer bir hasta, özel profilinizden size ulaşmış ise, özel yaşam ve iş yaşamını birbirinin içine sokmanın uygun olmadığını ifade etmeli ve profesyonel profilinize (web sitesi, Linkedin profili, telefon) yönlendirmelisiniz.
  • Whatsapp vb hızlı mesajlama uygulamalarını mümkün oldukça daha az kullanmak gerekir. Hastanın tedavisinin özelinde tartışmak için kullanmak son derece sıkıntılı durumlara yol açabilir. Siz ameliyatta olabilirsiniz ve mesajı görmezsiniz. Hasta ” ama ben whatsapp dan yazdım”  der sizi aramaz. Acil durumlarda son derece önem teşkil eder. Siz siz olun whatsapp son tercihiniz olsun.
  • YouTube kanal sayfanız varsa içeriklere iki kat özen gösterin. Mümkün oldukça kısa videolar hazırlayın.
  • Kesinlikle Hipokrat Yeminine sadık kalın. Meslektaşlarınıza karşı dürüst ve saygılı davranın.
  • Web sitenizdeki içeriklerde kendinize ait olmayan yazı paylaşmayın. Bilimsel makale vb paylaşıyorsanız mutlaka kaynak gösterin.
  • İzinsiz görsel googledan dahi alsanız kullanmayın. Alıyorsanız image :google diye mutlaka belirtin.
  • Sağlık iletişimin her iletişimden çok farklı olduğunu unutmayın.
  • Sosyal medya kullanımı hakkında var olan endişeleriniz ve doğru kullanım için gerekirse uzman kişilerden destek alın.

Doktorlar sosyal medya ile hastalarıyla daha rahat ve hızlı bir şekilde iletişime geçebiliyor. Doktorlar sosyal medya ile kişiye özel çözümler sunabiliyor. Ama lütfen dikkat aranızda saygı ve bağlılık artarken kişisel hayatınızı riske atmayın. Lütfen ama lütfen çok dikkatli sosyal medya kullanın. Daha fazla bilgi almak ya da bu yazıya kişisel görüşlerinizi eklemek isterseniz lütfen bana yesim@yesimmutlu.com mail atın ya da bu yazının altına yorum bırakın. Sizin eklemek istediklerinizi paylaşmayı çok isterim.

Yarın 14 Mart. 14 Mart Tıp Bayramınızı kutlarım 🙂

YSM

4 Yorum
  • Çiğdem şenüçler
    13 Şubat 2019 saat 16:53

    Merhaba
    Kalemine sağlık hocam 🙂 Sağlık sektöründe uzun yıllardır kurumsal iletişimde çalışan biri olarak özellikle yazının son paragrafında belirttiğin gibi yasakların esnetilmesi taraftarıyım. Ama tabiki etik değerlerden kopmadan işte burada ne yazık bazı meslektaşları! bu sınırı aşabilir diye endişe etmeden de edemiyorum.

  • Yeşim MUTLU
    18 Şubat 2019 saat 10:07

    Çiğdemcim,
    İşin en içinde biri olarak yorumun çok değerli. Sınırı çoktan aştılar diye düşünmekteyim, öncesi sonrası estetik fotolar görmekten (emojili) baygınlık geçiriyorum. Kocaman sevgiler

  • omer
    09 Temmuz 2019 saat 14:42

    merhaba. peki ne yapılmalı öneriniz ve stratejiniz nedir ? ceza yememek adına

  • Yeşim MUTLU
    09 Temmuz 2019 saat 14:54

    Merhaba,
    Bilgilendirme amaçlı paylaşım yapabilirsiniz. Bunu da paylaşımlarınız da mutlaka belirtmelisiniz.

Yorum Yazın