Doğum Sonrası Depresyon

Sevgili Dostum Fatoş US harika bir yazı paylaşmış. Yeniden hatırlatmakta fayda var diyerek ben de burada paylaşıyorum.

Teşekkürler Fatoşum 🙂

University of North Carolina’da yapılan ve sonuçları Journal of Women’s Health dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre; kadının gençliğinde başından geçenler hamilelik sonrası akli durumunda etkili oluyor.
Çalışmaya göre, kadınların çocuklukta edindikleri alışkanlıklar veya gördükleri muameleler hamilelik sonrasında depresyona sebep oluyor. Çocuklukta yeme bozukluğu (aşırı yemek yeme) olan veya tacize uğrayanların hamilelik sonrası depresyona maruz kalmaları riski daha yüksek.
Araştırmacılar, Üniversitenin Psikiatri Kliniğinde tedavi görmekte olan 158 hamile ve lohusa kadına sorular sordular. Bu kadınların üçte biri yeme bozukluğu olduğunu bildirdi. Ve büyük çoğunluğu fiziksel ve cinsel tacize uğramış olduklarını da belirttiler. Başka çalışmalar çocukların beyninin gençlik yıllarında gelişmeye devam ettiğini ve çocuklukta veya ilk gençlikte tacize maruz kalanların daha sonra psikiatrik bozukluklar oluşturduklarını bulgulamıştı.
Diğer çalışmaların sonuçları da göz önünde bulundurularak 158 kadın üzerinde yapılan bu çalışmanın sonuçları, eskiden yaşanan olayların hamılelıkte ve sonrasında depresyona yol açtığı sonucuna varıldı.
Genelde her 10 kadından biri hamileyken veya bebeğini doğurduktan sonra depresyona girer. Konunun uzmanları tanısı konulmamış ya da tedavi edilmemis depresyonun, aileye stres taşıdığını ve bunun da bebek üzerinde uzun vadeli sorunlar yarattığını söylüyor.
Annesi yeme bozukluğuna sahip olan çocuklar ileri yaşlarda yeme problemleri oluşturuyorlar. Ayrıca annesi depresyonda olan çocukların akıl sağlığı, diğer çocuklara oranla daha savunmasız durumda oluyor.
Doğum sonrası depresyon tedavi edilmelidir. Yeni anneler depresyonda olduklarını düşünüyorlarsa ya da yakınları tarafından uyarılıyorsa mutlaka konunun uzmanına görünmelidirler.
Bu arada halk sağlığı uzmanları yeni annelere birkaç öneride bulunarak yüklerini hafifletmelerini söylüyor:
  1. Kendinize ve bebeğinize ait beklentileri çok yüksek tutmayın.
  2. Size yardım etmeyi öneren yakınlarınızdan yardım alın, herşeyi tek başınıza yapmaya kalkışmayın.
  3. Bebek uyuduğunda siz de uyuyun ya da dinlenin.
  4. Dinlenmek için hava almanız gerekiyorsa kısa yürüyüşlere çıkın.
  5. Telefonları ve ziyaretçileri sınırlamanız gerektiğini düşünüyoraniz, sınırlayın.
  6. Kafeinden uzak durun, büyüklerin önerilerini göz önünde bulundurun ve lohusa diyetini benimseyin.
  7. Kendiniz asla izole etmeyin. Aile ve arkadaşlardan uzak kalmayın, ziyaret saatlerini siz belirleyin.
  8. Eşinizle ilişkiniz kırılgan hale gelmiş olabilir, birbirinize zaman ayırın.
  9. Bazı günler hem bebek için hem de anne için iyi ve mutlu olacaktır. Ama bazı günlerse beklenmedik olaylarla dolu olabilir. Hazır olun!

Bu da benden: Bebek sahibi olmak dünyanın en güzel duygusudur. Lohusalık el üstünde tutulacak bir süreçtir; her anı içinize sindirin. Bebeğinizi bol bol kucaklayın, koklayın. Bebekler çok çabuk büyüyor!

Fatoş ŞİMŞEK fatos_simsek_us@yahoo.com

2 Yorum
  • Fatos Simsek
    28 Haziran 2011 saat 15:18

    Çok Sevgili Yeşim,

    Yeni annelerin ve bebeklerinin sağlığını ilgilendiren yazımı sitene koyduğun için teşekkür ederim.

    Halk sağlığının gizli problemlerinden biri de postpartum (doğum sonrası) depresyondur. Yaş, eğitim ya da sosyal statü gözetmeksizin herkesin başına musallat olabileck bir sorundur. Örneğin Brooke Shields, mutlu evliliğine, şöhretine, renkli sosyal yaşamına ve dünyaca ünlü güzelliğine rağmen (iki sene önce) bebeğini doğurduktan sonra büyük depresyona girmişti. Bebeğine ninni söylemek yerine neden onu dördüncü kattan atmak istediğini sorgulamaya başladığında mental sorun yaşamakta olduğunun bilincine vararak bir uzman doktora görünmüştü. Bütün bunları daha sonra kitabında yazdı.

    Doğum sonrası depresyon her kadını etkilemez ama etkilenenlerin semptomları şunlardan bazıları olabilir ki bu durumda tedavi kaçınılmazdır:
    Öfke, üzüntü, sürekli ağlama, değersizlik ve suçluluk hissi, bebeğe zarar vereceğini düşünme/korkma, enerjisiz ve yorgun olma hali, baş ağrısı, göğüs ağrısı, aşırı hızlı kalp atışları, elde ayakta uyuşmalar ve karıncalanmalar, uykusuzluk, iştahsızlık, hayattan zevk almama gibi durumlar.

    Yeni annelere yardımcı olabileceğini düşündüğüm yazımı sıtene koyduğun için tekrar çok teşekkür eder, annelere ve bebeklerine tatlı mutlu günler/yarınlar dilerim.

    Fatoş Şimşek
    Twitter: @fatosus

  • admin
    29 Haziran 2011 saat 19:20

    Fatoşcum,
    Değerli ve aydınlatıcı yorumun için çok teşekkür ederim.
    Ne güzel yazmışsın yine.
    Hep aydınlat ve eksik etme bizden yazılarını
    Kocaman sevgiler
    YSM

Yorum Yazın