Çocuk ‘hayır yemem’ diyorsa…

Maya Su ek gıdaya başladığım da 4 aylık, Mira ise 6 aylıktı. Süt durumlarım malum. Maya Su da zorlaya zorlaya 6,5 ay emzirebilmiştim. Mira 9 aylık oldu ve süt savaşlarından günde her istediğin de  emziriyorum ve ikimizde mutluyuz. Ama süt ile doymadığı kesin zaten Çok ciddi bir menümüz var. Her annenin ek gıdaya geçtikten sonra saçını başını yolduğu konudur bebeklerin, çocukları ağzını fermuar gibi kilitleyip yemediği. Hayret ederiz minancık nasıl da tepki veriyor yemiyor diye. Ben bu konu da inatlaşmamayı öğrenmiş annelerdenim. Yemediği an ısrar etmem ve bırakırım. Maya Su zaten sürekli yemesem moduna geçti aile masasına oturmak istemiyor ama aile kuralı yemese bile oturmak zorunda  silah zoruyla. Mira henüz itiraz edemiyor çok küçük ama ileride neler olur bilemiyorum.

Dün güzel bir bülten geçti elime buraya yazmak istedim. Arkadaşım göndermiş . Acıbademe torpil yapıyorsun YSM demeyin, siz de güzel bülten vb varsa gönderin. Ama sakın ha sakın bana yayınlarsanız hediye göndereceğim vb demeyin vallahi çatlarım ve geçen sefer yazmadım ama açık açık maili buraya kopyalarım haberiniz olsun. Daha önce de söylediğim gibi burada hissetmediğim, yaşamadığım tek satıra dahi yer vermiyorum. Burası söylediğim gibi benim arka odam, psikologum.

İşte “Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Emre Mercan, 8-9 aylıktan okul çağına kadarki dönemde özellikle yemek seçme ve yemeği reddetme davranışlarının sıkça karşılaşılan sorunlardan biri olduğuna dikkat çekmiş.” çok da güzel bilgiler vermiş yazın bir kenara çok doğru ve uygulanası

Hemen kopyalıyorum buraya. Teşekkürler Şehnaz Anne 🙂

“Yunus Emre Mercan çocuklarda iştahsızlık sorunu ile baş etmenin püf noktalarını şöyle sıralıyor…

Yemek öncesinde

Çocukların aşırı yorgun ve uykulu oldukları zaman iştahları olmadığı için yemek saatlerini bu durumlara göre düzenleyin.
Sofraya oturmadan önce çocuğunuzla oyun oynayın. Oyun sayesinde neşelenen çocuk yemekten daha fazla keyif almaya başlar.
Yemek aralarında çocuğunuza şeker, çikolata, pasta, kolalı ve diğer fazla şekerli içecekler kesinlikle vermeyin. Yarım su bardağı kutu meyve suyu içmesi bile onun iştahının kapanmasına neden olabilir.

Sebze yemek istemiyorsa

Salatalık ve havuç gibi sebzeleri çiğ olarak, çubuk biçiminde hazırlayın. Bu şekilde sunum, çocuğunuzun hoşuna gidebilir.
Sevdiği yemeklere, örneğin çorbalara, köftelere ya da soslara rendelenmiş olarak sebze ekleyin, çocuğunuz bunu fark etmeden yer.
Evde siz de sebze yemekleri yiyin, böylelikle sizden görerek zamanla sebze yemeye alışır.
Yememekte ısrar ediyorsa, meyveler de sebze yerine geçer.

Hep şekerli şeyler istiyorsa

Evde şekerli besin bulundurmayın. Böylece sık sık yiyemez.
Meyveleri çocuğunuzun ulaşabileceği bir yere koyun.
Kurabiye ve kekleri meyveli yapın, böylece daha az şeker kullanmış olursunuz.
Şekerli gıdaları yemek sonrası verin. Kesinlikle öğün aralarında atıştırma niyetine vermeyin.
Çikolata ve şekeri kesinlikle ödül olarak kullanmayın.

Et yemiyorsa

Köfte sert geliyorsa, dolmalara kıyma ekleyin.
Kırmızı et sevmiyorsa, balık ya da tavuk eti yedirmeyi deneyin.
Makarna seviyorsa üzerine kıymalı sos yapın.
Çok sık olmamak kaydıyla kıymalı börek yedirin.
Yumurta sarısı, yoğurt, süt ve peynir de et yerine geçebilir, aklınızda bulunsun.

Süt içmek istemiyorsa

Bazı çocuklar sütü soğuk, bazıları ise sıcak ya da ılık sever. Çocuğunuzun sütü nasıl içmekten hoşlandığını deneyerek bulun.
Sütü renkli ve desenli bardağın içine koyun ve bardağına renkli bir kamış yerleştirin. Süt ihtiyacını karşılamak için sütlaç, muhallebi gibi tatlılar yapın.
İçmemekte direniyorsa siz de ısrar etmeyin, çünkü yoğurt, peynir, et ve yumurta ile de çocuğunuzun protein ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Yorum yok

Yorum Yazın