Besinler Ağrı Keser mi?

Son yılların gözde araştırma konusu olan ağrı kesici besinler üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe, fiziksel ağrı çeken hastaların tüketmeleri gereken ağrı kesici besinleri şöyle özetliyor:

ÜZÜM: Siyah üzümde bulunan antosiyonin ve kuersetin ile hem siyah hem beyaz üzümde bulunan resveratrol adlı maddelerin ağrı kesici etkileri üzerine yoğun bilimsel çalışmalar mevcut. Ön çalışmalar eklem kıkırdağını ve omurlar arasındaki diskleri de koruduğunu destekliyor.

ZENCEFİL (Zingiberofficinale): Ağrı kesici ve antienflamatuar özellikleri olan zencefil hakkında 2010 yılında yapılan bir çalışma egzersize bağlı kas ağrılarını azalttığını iddia ediyor. Günde 2-3 tatlı kaşığı öneriliyor.

SOYA FASULYESİ: Etkisi İzoflavon içeriğine bağlı. Günde 40 gram soya proteininin diz kireçlenmesi olanlarda ağrı ve hareket kısıtlılığını azalttığı bildiriliyor. Ancak özellikle erkeklerde etkili.

ZERDEÇAL (hintsafranı): Zerdeçala rengini veren Curcumin adlı pigment ağrı kesici ve antienflamatuar özelliklere sahip. Kireçlenmesi olan hastalarda yapılan bir çalışmada günde 200 miligram Curcumin alınmasının ağrıyı azaltıp hareketleri artırdığı bildirilmektedir.

KİRAZ VE VİŞNE: Antosiyanin ve biyoflavonoid  içeriğiyle ağrı kesici, antienflamatuar ve kireçlenme karşıtı etkileri gündemde. Gut tedavisindeki etkinliği çalışılıyor. Mevsiminde günde bir avuç yeterli.

KAHVE: Ağrı eşiğini yükselttiği bildiriliyor. Egzersizden önce bir fincan öneriliyor. Ancak kahvenin yararları kadar zararları da tartışılan bir madde olduğunu unutmayalım. BALIK: Başta somon olmak üzere yağlı balıkların Omega-3 içerikleriyle ağrıları azalttıkları bildiriliyor. Haftada 2-3 kez yemek yeterli.

KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Yüksek antioksidan içeriği ve bazik yapılarıyla etkililer. Yüksek K vitamini içeriği kemikleri güçlü tutuyor.

CEVİZ: Ceviz bol miktarda Omega-3 içeriyor. Çiğ tüketildiğinde ağrı ve inflamasyonu azaltabiliyor. ACAİ ÇİLEĞİ: Antioksidan ve omega-3’den zengin. Kireçlenme ve ağrı üzerine etkileri çalışılıyor.

KETEN TOHUMU: Omega-3 içeriyor. Ağrı kesici ve antienflamatuar.

KEREVİZ: 3 n-butilftalin içeriyor. Artrit, gut ve fibromiyalji ağrısı üzerine etkileri çalışılıyor. Besinlerin ve içlerindeki maddelerin ağrı kesici etkilerinin bulunduğunu belirten Göktepe, ağrı çeken hastaların bu besinleri ilaç yerine kullanmak yerine, günlük diyetlerinin içerisine makul miktarlarda ekleyerek tüketmelerini öneriyor. drahmetsalimgoktepe Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe Kimdir?

Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe Koşuyolu’nda bulunan Özel İstanbul Medipol Hastanesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı, Algoloji uzmanı olarak çalışmaktadır. Mesleki ilgi alanları manipülasyon, proloterapi, PRP ve snipal enjeksiyonlar ile ortopedik ve nörolojik rehabilitasyondur.

Samsun doğumlu olan Dr. Göktepe 1990 yılında GATA Tıp Fakültesinden mezun olmuş, 1996 yılında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ihtisasını tamamlamıştır. Üç yıl Erzincan Askeri Hastanesinde uzman olarak çalıştıktan sonra 1999 yılında Ankara GATA’da yardımcı doçent olmuştur. 2003-2005 yılları arasında ABD-Houston’da bulunan BaylorCollege of Medicine’de İleri Rehabilitasyon Araştırmaları eğitimi almıştır. 2005 yılında doçent, 2011 yılında profesör olan Dr. Göktepe evli ve iki çocuk babasıdır.

Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe 2013 yılında İstanbul’a taşınmasından önceki son 14 yılını Ankara GATA TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezinin Omurilik Hasarı kliniği ile Ampute ve Ortopedik Rehabilitasyon kliniklerinin sorumlusu olarak geçirmiştir. Ayrıca Algoloji uzmanı olan Dr. Göktepe’nin 70’in üzerinde bilimsel yayını bulunmakta olup çok sayıda kongrelerde sunulmuş bildirileri, kongre ve sempozyum konuşmaları, kurs eğitmenlikleri ve kitap bölüm yazarlıkları ile yayınlarına yapılmış çok sayıda atıf mevcuttur.

Yorum yok

Yorum Yazın