Bebeklerde Göz Yaşı Tıkanıklığı

Zaman zaman kendi deneyimlerimden yola çıkarak Maya Su’nun bebeklik ve çocukluk dönemine ait yaşadıklarımızı http://www.mayabebek.com bloğumuzdan sonra burada da yazmaya karar verdim. Bu kararı almam da yine sizden gelen e-mailler ve arama kriterleri etkili olduğunu söylemeliyim. Her geçen gün bloğum da farklı içerikler görmek istediğinizi belirtiyorsunuz eh ben de böyle olunca hem mutlu oluyor hem de doktorlarımın söylediği ve yaşadığımız deneyimleri paylaşıyorum. Ama her bebek ve çocuk için en doğru kararı o bebeğin doktoru verir sakın bunu unutmayın.

Maya Su’nun göz yaşı tıkanıklığını fark etmemiz doğumdan hemen 10-15 gün sonrasına denk geliyor. İlk başlarda eşim bunun normal olabileceğini söylediğin de yeni anne olmuş biri olarak endişemi fazlasıyla dile getirmiş olacağım ki tamam bunu da not al kontrole gittiğin de sorarsın diye beni sakinleştirmeye çalıştığını hatırlıyorum. Bu arada tüm annelere ve anne adaylarına doktor öncesi sorularını yazmalarını ve sormalarını öneririm. Yoksa muayene esnasında bebeğin ağlaması ya da başka konuşmalar unutmaya yol açabiliyor. Deneyimle sabit 🙂 İşte kontrole gittiğimiz de çocuk doktorumuza bunu fazlasıyla sormuş olacağım ki bir de göz doktorunun görmesini istedi ve minik bebeğimi göz doktoru da muayene ederek çocuk doktorumun söylediklerini doğruladı. Annelik işte bazen ısrarcı olabiliyor insan.

Gözyaşı gözyaşı bezinden salgılanıyor. Bu bez de göz kapağının dış kısmında yer alıyor. Yine buna yardımcı bezler de var. İşin tıbbi kısmı böyle… Gözyaşı da alt ve üst gözkapaklarının iç kısmında bulunan kanalcıklardan yüze doğru akarmış. Bazen gözyaşı bezi yeterli çalışmasına rağmen yenidoğanlar da gözyaşının aktığı kanallar tıkalı olabilirmiş. Bu durumda da göz yaşı gözkapağından yanağa akıyor. Çünkü biz de böyle oldu!. Çoğunlukla bir kaç ay da açılabiliyor. Maya Su’nun 7.ay da açıldı!.

Bu durumu biz gözde sürekli yaşarma ve sık sık çapaklanma nedeniyle anladık. İlk bir yıl masaj uygulaması önerildiği için sürekli masaj yaptık. Gün de 4 kez 15 defa uyguladık. Çapaklanma için doktorumuzun önerdiği antibiyotiği kullandık. Ve sonunda tıkanmayı yendik.

Doktorumuz en başta masaj ile geçmezse 1 yaş sonunda basit bir uygulama ile sondalama yapabileceğini söylemişti.100 bebekten 90’ın da bu yöntem ile açılma oluyormuş. En uygun yaş dönemi de 13 ve 18.aylar arası olduğunu söylemişti. her duruma hazırlıklıydık. Eğer iki kez sondalama ile açılmayan kanal söz konusu olursa bir ameliyat olabileceğini söylemişti.

Her bebeğin hep gülmesi dileğimle,

Yeşim Mutlu

Yorum yok

Yorum Yazın